eur:
389.03
usd:
361.99
bux:
68696.8
2024. május 8. szerda Mihály

Meccsek betiltásával fenyegetőzik a francia elnök

Állítsanak le minden olyan labdarúgó-mérkőzést, ahol kifütyülik a nemzeti himnuszt - kérte Nicolas Sarkozy államfő a Francia Labdarúgó Szövetség elnökétől, miután a párizsi Stade de France nézőinek egy része kifütyülte a Marseillaise-t a keddi Franciaország-Tunézia barátságos mérkőzés megnyitóján.

Elhalaszthatják a francia labdarúgó-válogatott meccseit, ha a szurkolók fütyülnek és fújolnak a Marseillaise alatt - jelenttette be Nicolas Sarkozy államfő, miután a keddi Franciaország-Tunézia barátságos mérkőzésen a nézők többsége kifütyülte a nemzeti himnuszt.

A párizsi incidens, amely nagy felháborodást váltott ki politikai és sportkörökben, már harmadik volt a sorban. Francia bevándorlók ugyanis előszeretettel fütyülnek és fújolnak a hazai csapatnak, amikor az Franciaország korábbi észak-afrikai gyarmatai valamelyikének csapatával játszik.

A Marseillaise meggyalázása akkor kezdődött, amikor egy tunéziai származású francia popénekes elkezdte énekelni a himnuszt. Az 50 ezer fős nézőközönség, amely főleg tunéziai és Észak-Afrika más vidékeiről származó franciákból állt, folyamatosan azt skandálta, hogy "Tunézia, Tunézia!", és fújolt, amikor a francia játékosok nevét sorolták a kezdőrúgás előtt.

A fütyülés akkor volt a leghangosabb, amikor a tunéziai származású, de francia mezben focizó Hatem Ben Arfát mutatták be. A játékos a meccs után elmondta: nem dühítette fel az ellenséges közönség. "Meg lehet érteni őket" - tette hozzá.

A francia válogatott 3-1-es vezetésénél a szurkolók többsége elhagyta a stadiont, még mielőtt a bíró lefújta volna a meccset.

Az esetet botrányosnak nevezte Nicolas Sarkozy, a francia sportminiszter pedig bejelentette: a jövőben azonnal lefújják a mérkőzéseket, ha a himnusz alatt fújolnak és fütyülnek a szurkolók.

Michele Alliot-Marie belügyminiszter utasította a rendőrséget, hogy a televíziós és biztonsági kamerák felvételeinek segítségével azonosítsák a himnuszgyalázókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×