eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör

Az utolsó esélyét is elszalasztotta McCain

Közvélemény-kutatások szerint a demokrata Barack Obama nyerte az amerikai elnökjelöltek harmadik, utolsó televíziós vitáját. A demokrata jelölt higgadtabbnak mutatkozott, még a sokat támadott republikánus alelnökjelöltet is méltatta. John McCain, a republikánusok elnökjelöltje igyekezett elhatárolódni a jelenlegi elnöktől.

A november 4-i amerikai elnökválasztás előtt utoljára láthatták együtt a republikánus és a demokrata elnökjelöltet. A New York állambeli Hempstead város egyetemén tartott televíziós vita fő témája az Egyesült Államokból indult pénzügyi válság volt. Barack Obama elmondta: a középosztályt megsegítő komplex mentőcsomagra lenne szükség. A demokrata jelölt ismét támadta republikánus riválisát, amiért az elmúlt nyolc év gazdaságpolitikáját folytatná. John McCain ezt visszautasította.

"Obama szenátor, én nem Bush elnök vagyok. Ha Bush elnök ellen akar harcolni, akkor már négy éve el kellett volna indulnia az elnöki székért. Én új irányba akarom vinni a gazdaságot. Adócsökkentést akar? Obama szenátor, ön már kétszer szavazott meg adóemelést. Persze, nekieshetünk a költségvetésnek baltával és szikével, csak nem sok értelme lenne" - fogalmazott a republikánus jelölt.

John McCain a válságban úgy segítene az adósoknak, hogy felvásárolná a bajba jutott háztulajdonosok hiteltartozásait, és újratárgyalná azokat, hogy fizetni tudják a részleteket.

A jelöltek sokat foglalkoztak az alelnökjelöltekkel is. A republikánus Sarah Palint sok támadás érte az elmúlt hónapokban, Barack Obama viszont váratlanul megvédte.

"Nyilvánvalóan tehetséges politikus, aki a Republikánus Párt egyik alapköve. Nagyon becsülendő az a munka, amit a fogyatékkal élők és a speciális nevelési igényűek terén végzett. Fontos viszont, hogy erre több pénzt költsünk. Ha befagyasztjuk ennek költségeit, nem fogunk tudni segíteni nekik" - hangsúlyozta a demokrata elnökaspiráns.

Új téma is felvetődött a vitán. A szokatlanul támadólag fellépő John McCain magyarázatot követelt Barack Obamától, hogy kapcsolatok fűzték egy radikális mozgalom alapítójához. Obama ezt azzal hárította el, hogy ő még csak 8 éves volt, amikor William Ayers a vietnami háború idején egy háborúellenes csoportot vezetett, amely robbantásokat követett el. Egy közvélemény-kutatás szerint Barack Obama nyerte az utolsó tévévitát, és egyre több konzervatív és liberális elemző egyetért: ha nem történik csoda vagy váratlan fordulat, akkor Obama nyerheti a végső csatát, vagyis ő lesz a következő amerikai elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×