eur:
389.35
usd:
361.66
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az amerikaiak szigorítanák az abortusz szabályozását

Az amerikaiaknak csupán 8 százaléka ért egyet a jelenlegi szövetségi szabályozással, amely semmilyen módon nem korlátozza az abortuszt. 32 százalék csak nemi erőszakot követő teherbeesés esetén és az anya életének megmentése érdekében engedélyezné azt, 13 százalék pedig még ekkor sem - ők teljesen megtiltanák a művi vetélést. A legtöbben csak a terhesség első hat vagy épp három hónapjában tennék lehetővé a magzatelhajtást.

Az amerikaiak többsége úgy gondolja, szigorítani kellene az abortuszra vonatkozó szabályokat. Ez derült ki egy országos felmérésből, amely szeptember 24. és október 3. között készítette a Marist College Institute of Public Opinion.

A felmérés keretében azt kérdezték a felkeresettektől, hat állítás közül melyik áll legközelebb az ő nézeteikhez. Csak 8 százalék választotta azt, hogy a terhesség egésze alatt bárki, minden ok nélkül abortálhassa magzatát.

Ugyanennyien vélték úgy, hogy az abortuszt csak a terhesség első hat hónapjában szabadna engedni, 24 százalék pedig az első három hónapra korlátozná azt. A legtöbben, a válaszolók 32 százalék viszont csak akkor engedné az abortuszt, ha valaki azért esett teherbe, mert megerőszakolták vagy csak ha így lehet megmenteni az anya életét.

15 százalék csak az anya életének megmentése érdekében engedélyezné a művi terhesség-megszakítást, és még akkor is megtiltaná azt, ha valaki nemi erőszak következtében esik teherbe. 13 százalék semmilyen körülmények közt nem engedélyezné a beavatkozást.

A felmérés megmutatta, hogy a magukat abortuszpártinak tartók 71 százaléka is szigorítaná a szabályozást. Ma az Egyesült Államokban az abortuszt nem korlátozzák, egyes tagállamok azonban tiltják azt a terhesség kései szakaszában vagy előzetes konzultációhoz, illetve fiatalkorúak esetében szülői beleegyezéshez kötik. 2003-ban 854 ezer abortuszt hajtottak végre a háromszázmilliós országban.

Magyarországon az abortuszt egészségügyi okból - ha a terhesség az anya életét vagy egészségét veszélyezteti, ha a magzatnak genetikai vagy egyéb károsodása van -, nemi erőszakot, vérfertőzést, azaz bűncselekményt követő terhesség és súlyos válsághelyzet esetén (anyagi nehézségek, családi állapot, apa hiánya, az anyának már több gyermeke van, és nem kíván újabb terhességet, vagy túl fiatal) lehet kérelmezni.

A kérelmező a terhesség orvosi papírjaival köteles védőnői tanácsadáson megjelenni. A védőnő felvilágosítást nyújt az állami segélyek lehetőségeiről, az örökbeadásról, a fogamzásgátlásról és a terhességmegszakításról. A beszélgetést pár nappal később még egyszer megismétlik. A tanácsadáson a nőnek határozott kijelentést kell tennie arról, hogy nem kívánja megtartani a terhességet.

A második beszélgetés alkalmával megkapja az állami engedélyt a magzatelhajtásra, enélkül az abortusz illegális. A tanácsadás anonim. Harmadik lépésként a nő felvételt nyer a választott kórházba, ahol végrehajtják a terhességmegszakítást. A megszakítás költségeit a nő állja (ez 2007-ben 25584 forint volt).

Ha az anya vagy a magzat élete veszélyben van a terhesség megtartásával, ha a magzat elhalt a méhben, ha a terhesség méhen kívüli valamint ha a másállapot erőszakos bűntett következményeképp jött létre, a terhességmegszakítás költségeit az állam állja.

A magzatelhajtást a nő szabad akaratából a magyar állam a 12. terhességi hétig engedélyezi, afelett csak különleges orvosi indok mellett végezhető el. Ha a terhes nő 18 év alatti, a terhesség megszakítása a 18. hétig engedélyezett.

1956 óta összesen hatmillió abortuszt hajtottak végre Magyarországon, a beavatkozások éves száma 1969 óta folyamatosan csökken. 1957-ben 123 ezer művi terhesség-megszakítás volt, 1969-ben majd' 208 ezer, ez 1990-re 90 ezerre csökkent, 2004-re pedig 52 ezerre.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×