eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismét támadások kereszttüzében a rúzst viselő pitbull

A közelgő amerikai elnökválasztások előtt minden korábbinál nagyobb indulatokat korbácsol az alelnökjelöltek - illetve Sarah Palin republikánus alelnökjelölt - személye. Az alaszkai kormányzót néhány napja egy vizsgálat vétkesnek mondta ki abban, hogy egy családi viszály miatt visszaélt hatalmával. Az AP hírügynökség szerint pedig barátokat és rokonokat is protekciót nyújtott.

Sarah Palin, aki saját magát nevezte egy nagygyűlésen rúzst viselő pitbullnak - kezd annyira megosztó személyiséggé válni, mint korábban Hillary Clinton. A hithű republikánusok nagyra értékelik, hogy Palin úgy beszél, mint az utca embere és nem mint a beképzeltnek tartott washingtoni elit. Vannak, akik imádják, állítólag egy a napokban született kislányt szülei titokban Sarah McCain Palinnek neveztek el, a republikánus nagygyűléseken pedig igazából az érzelmeket felkorbácsoló Palin és nem az óvatoskodó John McCain a sztár.

A demokrata tábor hívei ezzel szemben veszélyesnek, cinikusnak és hazugnak tartják Palint. Egy alaszkai szenátorokból álló testület például kimondta, hogy Palin visszaélt hatalmával, amikor nővérétől válni készülő sógora elbocsájtását követelte a helyi rendőrségtől, majd magát a rendőrfőnököt is menesztette.

Az AP hírügynökség most tovább kutakodott és azt állítja, önérdekből korábban is megszegett etikai normákat a kormányzó. Egy korábbi választási kampányában jogtalanul használta fel polgármesteri hivatalát pénzgyűjtésre - állítja hivatalos dokumentumok alapján az AP. Kormányzóvá választása után az erkölcsi normák megerősítését tűzte ki célul, de ezeket saját maga szegte meg - írja a hírügynökség.

Polgármesterként Palin beosztottjait használta fel kormányzói kampányában, és a polgármesteri hivatalból küldött a kampányhoz kapcsolódó faxokat és e-maileket, és onnan bonyolított kampányhívásokat is. Ezért később bocsánatot kért.

Az AP példaként hozza fel, hogy Palin élesen bírálta ellenfeleit, amiért befolyáshoz akarták juttatni Alaszka irányításában a nagy cégeket. Ezek után egy hétmillió dolláros állami megrendelést kapott cég főnökét kinevezte közlekedési miniszterévé. Hivatalos dokumentumok szerint Leo von Scheben, a USKH cég alapítójának miniszteri kinevezése után a vállalat a korábbinál 13 százalékkal több állami megrendelést kapott.

Ezen kívül Palin több tízezer dollár értékű ajándékot fogadott el, és például nem nyilatkozott két tavalyi ingyenes utazási lehetőségről, miközben állama képviselőtestületét ostorozta az ajándékok ügyében.

Palin közben a liberális humoristák céltáblájává vált - az őt idéző bábfigura tévés megjelenései felmérések szerint a választókat is befolyásolják.

A héten Palin újabb muníciót szolgáltatott. Korábban külpolitikai tapasztalatként hozta fel: tudja, hogy kell bánni Oroszországgal, mert Alaszkából látni az orosz partokat. Most meglepetésre, a Gazprom delegációja folytatott tárgyalásokat az államban (bár a kormányzó távollétében) és a Kremllel összefonódott cég olyan magas rangú képviselői is jelen voltak, mint Alekszej Miller vezérigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×