eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elítélték a vérengző tábornokokat

Romániában 19 évvel a rendszerváltást elindító forradalom után hirdettek ítéletet a temesvári vérengzéseket elrendelő két tábornok ellen.

Romániában úgy tűnik pont került az 1989-es forradalom egyik perének a végére. A legfelsőbb bíróság immár jogerősen és visszavonhatatlanul 15 évi börtönbüntetésre ítélte Victor Athanasie Stanculescut és Mihai Chitacot; azt a két tábornokot, akit Nicolae Ceausescu kommunista diktátor küldött 1989 decemberében rendet teremteni Temesvárra.

A várost akkor a Tőkés László melletti szolidaritástüntetések bolydították meg. A tábornokok által kiadott tűzparancs nyomán a hadsereg 72 embert lőtt le, és 253-at sebesített meg.

A legfelsőbb bíróság megismételte a korábbi ítéleteit, a két tábornokot ugyanis a testület már 1999-ben is jogerősen ítélte 15 évi fogságra, ebből a büntetésből azonban egy napot sem töltöttek le.

Stanculescu külföldre szökött, Chitac pedig betegsége miatt maradt szabad lábon mindaddig, míg 2000-ben baloldali kormány került hatalomra Romániában, és fel nem függesztették az ítélet végrehajtását.

A legfelsőbb bíróság 2004 márciusában rendelte el az ügy újratárgyalását a korábbi per során elkövetett formai hibákra hivatkozva. Ez a tárgyalás került négy és fél évnyi aktatologatás után a végső ítélet fázisába. A bírák bizonyítottnak tekintették a súlyos emberölés bűntettét.

A tábornokok mindvégig arra hivatkoztak, hogy parancsra cselekedtek, de ügyvédjeik azzal is próbálkoztak, hogy bizonyítsák, 1989 decemberében nem voltak beszámítható elmeállapotban. Ez azért is megütközést keltett Romániában, mert a Ceausescu utáni első román kormányban egyikük a belügyminiszteri, másikuk a védelmi tárcát vezette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×