eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még ma is küzd a burzsoázia ellen az egykori terrorista

A francia l'Express hetilapnak adott interjúja miatt várhatóan visszaküldik a börtönbe azt a szélsőbaloldali francia terroristát, akit közel egy éve helyeztek feltételesen szabadlábra 18 évnyi börtönbüntetés után, és akinek szavaiból kiderül: valójában nem bánta meg, hogy a nyolcvanas években a kapitalizmus elleni harc címen több ember ellen is halálos merényletet követett el.

Jean-Marc Rouillan az Action directe - Közvetlen akció - nevű forradalmi kommunista csoporthoz tartozott, amely 1979-ben bejelentette, hogy fegyveres harccal akarja megdönteni a kapitalizmust és az imperializmust, és háborút hirdetett az akkori francia állam ellen.

A hatóságok a férfit 1980-ban elfogták és bebörtönözték, ám egy év múlva a szocialisták megnyerték a választásokat, és a François Mitterrand és kormánya által meghozott amnesztiatörvénynek köszönhetően kiszabadult.

A vérfürdő ezután következett: az Action directe öt év alatt tíz "burzsoát" gyilkolt meg, utolsó áldozatuk az amúgy állami tulajdonú Renault autógyár vezérigazgatója volt, aki ellen egy szimbolikus napon, 1986. november 17-én követtek el halálos merényletet.

A terrorista férfit három másik társával együtt 1987-ben fogták el és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, melyből 18 évet mindenképpen le kellett töltenie. Ez a 18 év telt le tavaly decemberben, és a bíróság feltételesen és részlegesen szabadlábra helyezte. Az intézkedésnek a társadalomba való végleges visszatérését kellett előkészítenie.

A tilalom ellenére nyilatkozott

A bíróság kikötötte, hogy nem nyilatkozhat a sajtónak a múltjáról és politikai nézeteiről. Jean-Marc Rouillan így nap közben egy marseille-i nyomdában dolgozott, éjszakára pedig bevonult a börtönbe, a híradásokban pedig mindössze egyszer jelent meg a neve, annak kapcsán, hogy megkereste őt a Francia Forradalmi Kommunista Párt vezetője, és kiderült, hogy belépni készül a nevét időközben Új Antikapitalista Pártra változtató szervezetbe.

A volt terrorista ügye szerdán vett döntő fordulatot. A l'Express-nek adott háromoldalas interjúból ugyanis közvetett módon kiderül: a férfi nem bánta meg tetteit, szerinte továbbra is "forradalmi helyzet van", ma is úgy gondolja, hogy küzdeni kell "a tőke, az imperializmus és a burzsoázia ellen", és "meggyőződése, hogy e forradalmi folyamat bizonyos pillanatában szükségszerű a fegyveres harc".

Két órával az interjú megjelenése után a párizsi ügyészség jelezte: kéri a bíróságtól, hogy az egykori terroristát küldjék vissza a börtönbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×