eur:
389.57
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb botrány: titkos fotókkal együtt adta el az ügynök a digitális kamerát

Nyomozást indított a brit rendőrség egy internetes árverésen vásárolt digitális fényképezőgép ügyében, amelyen a The Sun lap értesülése szerint al-Kaida-terroristák fotói és ujjlenyomatai, rakétavetők és rakéták képei vannak.

A kamera minden bizonnyal az MI6, vagyis a brit titkosszolgálat egyik ügynökének tulajdonában volt korábban.

A gyanútlan vevő 17 fontért (5200 forint) vásárolta meg a készüléket az eBay nevű online aukciós oldalon, majd magával vitte a nyaralásra. A gépen tárolt képeket akkor fedezte fel, amikor saját fotóit elkezdte letölteni a számítógépére - és a képernyőn megjelentek az al-Kaida terroristák és a rakéták.

A hertfordshire-i rendőrség hivatalosan megerősítette, hogy vizsgálatot indított, miután egy magánszemély jelezte számára a kamera tartalmát. A nyomozásban részt vesz a titkosszolgálat is.

Az ügyről nyilatkozva a külügyminisztérium illetékese nem bocsátkozott részletekbe, így azt a sajtóértesülést sem erősítette meg, amely szerint a fényképezőgépet esetleg az MI6 egyik ügynöke adta el.

Korábban több hasonló botrány történt már a szigetországban. Hétfőn az ügyészség bejelentette, hogy a titoktartási szabályozás megsértése miatt vádat emel egy hivatalos személy ellen, aki szigorúan titkos, az al-Kaida terrorszervezetről és az iraki biztonsági erőkről szóló adatokat felejtett egy londoni helyiérdekű vasúti kocsiban.

Tavaly egy köztisztviselő olyan számítógépes lemezeket vesztett el, amelyen 25 millió személy nevét, címét és banki adatait tárolták, januárban pedig a védelmi minisztérium közölte, hogy nyoma veszett egy hordozható számítógépnek, rajta 600 ezer sorozott katona adataival.

A belügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy egy alvállalkozója elvesztette minden angliai és wales-i rab személyes adatait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×