eur:
388.81
usd:
360.16
bux:
68198.33
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Indonéziát is elérte a melaminmérgezés

Már Indonéziát is elérte a melaminnal fertőzött kínai tejpor botránya. Kínában eddig 53 ezren betegedtek meg a melamintól, és több haláleset is történt. Indonéziában már visszavonták a boltok polcairól a fertőzött termékeket.

A brit édességgyár, a Cadbury tizenegyféle, Kínában gyártott csokoládéfajtát szedett le a boltok polcairól elővigyázatosságból - tudatta a hongkongi kormány. A Cadbury ázsiai leánycége Pekingben állítja elő termékeit. Az első tesztek után nem volt azonnal világos, hogy a termékeik is tartalmaznak-e melamint.

A melaminnal, az eredetileg műanyaggyártáshoz használt vegyszerrel fertőzött tejpor ügye akkor robbant ki, amikor négy kisgyerek halt meg az ilyen tejport is tartalmazó bébitápszertől. A veseproblémák miatt kórházban kezelt, kétéves vagy annál fiatalabb betegek száma már meghaladja a 13 ezret. A betegek számát 54 ezerre teszik.

A nemzetközi hírügynökségek tudni vélik, hogy kínai farmerek azért használták pont ezt a tej hígításához, mert nehéz kimutatni, így próbálták ellensúlyozzák az emelkedő árakat.

Ráadásul hétfőn az ügyben is nyomozás indult, hogy állítólag az indonéziai Oreo ostyákban, M&Ms-ekben és Snickersekben is találtak melamint. Ezeket a termékeket egyébként úgyszintén Kínából importálták.

Az indonéz élelmiszer- és gyógyszerfigyelő hivatal szerint egy tucat országszerte fogalmazott termék tesztje bizonyult pozitívnak, azaz ezek melamint tartalmaznak.

A Kraft és a Mars élelmiszergyárak közölték, eleget tettek a termékeik visszahívását előírő rendeletnek, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a többi ázsiai országban forgalmazott termékük mentes a melamintól. Hozzátették, független szakértőket vontak be saját tesztjeiknek a végrehajtásába.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×