eur:
385.48
usd:
354.29
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

A vízummentesség az utolsó lépés Magyarország egyenrangúvá válásában

Göncz Kinga külügyminiszter szerint az amerikai vízummentesség "az utolsó lépés Magyarország egyenrangúsításában". Mint elmondta: gyakorlatilag bizonyos a vízummentesség, a tervek szerint január 12-én lép életbe.

Az amerikai vízummentesség "az utolsó lépés Magyarország egyenrangúsításában" - mondta Göncz Kinga külügyminiszter amerikai látogatásának utolsó napján, kedden magyar újságíróknak Washingtonban.

"Ez egy önmagán messze túlmutató ügy (...) azt jelenti, hogy NATO- és EU-tagként nem jelentünk semmiféle biztonsági kockázatot" - hangsúlyozta.

Mint elmondta, minden megbeszélésén felmerült a vízummentesség ügye. "A végén vagyunk a történetnek, mindenki azt mondta, nagyon jó esélye van" - fogalmazott, megjegyezve, gyakorlatilag bizonyos a vízummentesség, a tervek szerint január 12-én lép életbe.

Göncz Kinga hétfőn és kedden Washingtonban megbeszéléseket folytatott Barack Obama és John McCain, a demokrata párti és a republikánus elnökjelölt külpolitikai tanácsadóival. A miniszter meglátása szerint a két jelölt külpolitikai programja között minimálisak a különbségek; "ez azt jelenti, hogy továbbvihetők a magyar-amerikai kapcsolatok". Utalt rá, hogy a McCain-stáb egy kicsit keményebb az orosz viszonyt illetően, az Obama-stáb inkább a párbeszédre helyezi a hangsúlyt.

Condoleezza Rice külügyminiszterrel folytatott keddi tárgyalásaival kapcsolatban kiemelte: egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió egységes üzenetet küldött Oroszországnak a grúziai viszály után arról, ami szerintük nem elfogadható. A Nyugat értésre adta egyebek között, hogy egy szuverén állam területén katonai erővel nem jelenhet meg egy másik ország, nem kérdőjelezheti meg annak területi integritását.

Göncz Kinga kifejtette: ebből a szempontból a Nyugat keménységet mutat Moszkva felé, de ez nem azt jelenti, hogy meg akarja szakítani a párbeszédet, ennek csak felfüggesztéséről van szó. A magyar diplomácia vezetője azt mondta, Rice is azon a véleményen van, hogy a párbeszédet Oroszországgal hosszú távon meg kell tartani.

A magyar külügyminiszter kitért arra: az Egyesült Államokban "nagyon nagy elismerés övezi azt, hogy Magyarország az élére állt a Nabucco-kezdeményezésnek". Mint elmondta, segítséget kért Washingtontól ahhoz, hogy a január végi budapesti Nabucco-konferencián a potenciális beszállító országok valóban a legmagasabb szinten képviseljék magukat.

Condoleezza Rice állami kitüntetése kapcsán - aznap nyújtotta át neki a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal elismerést - elmondta: Rice személyesen nagy szerepet játszott abban, hogy Amerikában kiemelkedő módon kezelték az 56-os magyar forradalom évfordulóját. Mint hozzátette, szóba került, hogyan lehetne esetleg valamilyen módon formalizálni Condoleezza Rice kapcsolódását a közép-európai régióhoz.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×