eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem indítanak támadást az amerikaiak a kalózok ellen

Több amerikai hadihajó kíséri azt a fegyverekkel és tankokkal megrakott hajót, amelyet a múlt héten szomáliai kalózok foglaltak el a Csendes-óceánon. A támadók túszként tartják fogva a nagyrészt ukrán és orosz személyzetet, a hírek szerint egy tengerész már meghalt. A helyszín felé tart egy orosz hadihajó is.

Az amerikai 5. flottához tartozó romboló, a USS Howard és más hajók kísérik a Fainát, amelynek elrablói 20 millió dolláros váltságdíjat követelnek. Feltehetően szomáliai kalózok ejtették túszul a 21 tagú, ukrán és orosz állampolgárokból álló legénységet.

A túszejtők szóvivője műholdas telefonon azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy a támadás miatt rosszul lett és meghalt az egyik orosz tengerész. Az orosz média úgy tudja, hogy a kapitány, Viktor Kolobkov az áldozat. A kalózok azt állították, hogy a kapitány természetes okok miatt halt meg.

Az amerikaiak aggódnak a legénység és a rakomány miatt. Ez nem csoda, mivel a Fainán T-72-es tankok, gránátvetők és lőszer is található. Az amerikaiak attól tartanak, hogy ezek a szomáliai polgárháború valamely radikális milíciájához kerülhetnek.

A kalózok ugyan közölték, hogy a technika nagy része elöregedett és nem kell nekik, de a gránátvetőket valószínűleg megtartják.

Gubanc

A szomáliai helyzet miatt veszélyesek a kelet-afrikai part menti hajózási útvonalak, pedig arrafelé évente 20 ezer hajó halad át. Az idén már körülbelül 30 hajót foglaltak el a kalózok.

A korábban kormányon lévő, de az amerikaiak etióp szövetségesei által elüldözött szomáliai iszlamisták tagadták, hogy közük lenne az akcióhoz, és közölték: amikor ők voltak hatalmon, sikerült megfékezniük a kalózkodást.

A Faniát szemmel tartó amerikaiak a veszélyes rakomány miatt nem akarnak támadást indítani, így egyelőre csak annyit tesznek, hogy egyik helikopterük rendszeresen átrepül a hajó felett.  Illetékesek azt állítják, hogy az ukrán tankokat és fegyvereket a kenyai hadseregnek szállították, de a kalózok szerint a vevők valójában a dél-szudáni lázadók.

Közben az orosz haditengerészet a helyszínre vezényelte egyik fregattját, "az egyre gyakoribb, és orosz állampolgárokat is érintő kalóztámadások miatt."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×