eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még a 18 évesek is fiatalok a szavazáshoz?

Ausztriában a hétvégi parlamenti választásokon Európában először a 16 évesek is szavazhattak, ám a kérdés megosztotta az osztrákokat. Vekerdy Tamás pszichológus támogatja, hogy saját ügyeikben több választási joguk legyen a fiataloknak, viszont nem tartja helyesnek, ha túl korán kapnak választójogot.

A 16 évesek is szavazhattak Ausztriában a hétvégi parlamenti választásokon - Európában először. A döntés megosztotta az osztrákokat.

Vekerdy Tamás pszichológus elmondta: míg gróf Széchenyi István vagy Arany János már 17 évesen érett felnőtt volt, addig ma 23-28-ik életévre tolódik ki a "szociális-kulturális pubertás". Ennek a fényében viszont - vélekedett - nem helyes lejjebb vinni a korhatárt.

A tizenévesek bizonyos értelemben túl jól bevonhatók a közügyekbe, mivel könnyű őket befolyásolni - mutatott rá a pszichológus, hozzátéve: félő, hogy inkább belesodródnak ezekbe, és nem felelősségteljesen állnak hozzájuk.

"Thomas Mann ír arról, hogy az ifjúság örök vakációt keres az én iskolájából. Kollektív jelszavakat üvöltöz, ritmusra lépdel és közös dalokat énekel" - figyelmeztetett a pszichológus.

Ugyanakkor a szakember úgy látja, saját ügyeiben sokkal előbb sokkal nagyobb önállóságot lehetne adni az ifjúságnak, mint a mai magyar közoktatásban van. A közügyek tekintetében - mint a választások, népszavazások - viszont nem változtatna az mostani 18 éves korhatáron.

"Ha túlzó akarok lenni, még azt is mondanám, a későbbre toláson is el lehetne gondolkodni" - tette hozzá Vekerdy Tamás.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×