eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

EBESZ: nem volt demokratikus a fehérorosz választás

A fehéroszországi parlamenti választás nem felelt meg a demokratikus normáknak - közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) illetékese, aki mindazonáltal nyugtázta a kezdeti együttműködési szándékot és az elért kisebb javulást.

"A választási folyamat javítására irányuló világos jelzések nem valósultak meg, és jelentős javulásra van szükség, ha Fehéroroszország az EBESZ normáinak megfelelő választásokat kíván tartani. Következésképpen az a jelentős előrehaladás, amelyet Fehéroroszország demokratikus fejlődésének terén reméltünk, nem realizálódott" - hangsúlyozta Anne-Marie Lizin, az EBESZ parlamenti közgyűlésének alelnöke és rövid távú megfigyelőinek koordinátora.

Az EBESZ kifogásolta, hogy "a választások szigorúan ellenőrzött körülmények között" zajlottak, és nem volt érzékelhető kampány, így az embereknek nem volt tényleges választási lehetőségük.

Geert Ahrens Geert Ahrens nagykövet egyebek között a szavazatszámlálás átláthatatlanságát kifogásolta.

Az EBESZ pozitívumként értékelte, hogy kismértékben nőtt az ellenzéki képviselők száma a szavazatszámláló bizottságokban, hogy fő műsoridőben megismételték a jelöltek ötperces televíziós és rádiós bemutatkozását, továbbá azt, hogy a kedd óta tartó előzetes szavazás során éjszakára lepecsételték az urnákat. Arra is rámutatott, hogy egyes ellenzéki vezetők javulást tapasztaltak a választókkal való találkozások terén.

A sajtótájékoztató után francia ajkú újságírók kérdésére válaszolva Lizin asszony hangsúlyozta: az Európai Unió maga dönti el a pozitívumok és negatívumok alapján, hogy folytat-e gazdasági együttműködést a választások után Fehéroroszországgal.

Anne-Marie Lizin hangsúlyozta: az EBESZ nem azért ragaszkodik a demokratikus normák betartásához, mert az Európai Unió gazdasági együttműködést szeretne Fehéroroszországgal, hanem a fehéroroszországi választások és a demokrácia érdekében.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×