A cukros és zsíros élelmiszerek megadóztatásával akarja meggátolni a franciák további elhízását egy parlamenti eseti bizottság. A testület féléves munkával megállapította: a tömeges elhízásért leginkább a nassolásra, csipegetésre használt élelmiszerek, a csipszek, sós snackek, pizzák, szendvicsek, valamint a szénsavas üdítők okolhatók.
Ezért a kedden bemutatásra kerülő jelentésben egyebek mellett azt javasolják a kormánynak, hogy e termékek áfáját a jelenlegi 5,5 százalékról emelje 19,6 százalékra. Elképzelésük szerint az így befolyt plusz pénz egy részét az egészségbiztosító kapná.
A nemzeti egészségügyi intézet felmérése szerint a 64 millió lakosú Franciaországban 13 millióan túlsúlyosak, 4 millióan pedig kifejezetten kövérek. A jelenség súlyosságát mutatja az intézet szerint az is, hogy a 3 és 6 év közötti gyermekek 15 százaléka túlsúlyos.
Mindez a társadalom számára plusz kiadással jár: egy pénzügyminisztériumi jelentés szerint jelenleg az egészségbiztosítási alap költségvetésének 7-8 százalékát fordítják az elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére. A dokumentum szerint, ha semmilyen intézkedés nem születik a jelenség visszafogására, úgy 2020-ra a franciák 30 százaléka lesz túlsúlyos, az ezzel járó egészségügyi kiadások pedig megduplázódhatnak.
A parlamenti bizottság a folyamat megfordítása érdekében 25 pontból álló, a köznyelv által máris "szendvicsadónak" nevezett intézkedés-tervet javasol a kormánynak.
Élelmiszerjegy a rászorulóknak
A már említett áfaemelés mellett köteleznék a háziorvosokat, hogy folyamatosan kövessék a gyermekek súlyának alakulását, élelmiszerjegyet adnának a legrászorultabbaknak, mellyel nyers zöldséget és gyümölcsöt vásárolhatnának, a hipermarketeket pedig táplálkozási szakember foglalkoztatására köteleznék.
Ez utóbbinak az lenne a feladata, hogy a helyszínen konkrét tanácsokkal lássa el a vevőket.
A képviselők mindezzel egy időben követelik az úgynevezett transz-zsírsavak betiltását is, melyek a hidrogénezés során keletkeznek, és amelyek a bizottság szerint a leginkább felelősek a kövérség kialakulásában.
A gyártók máris bírálnak
Az elképzelést a gyártók részéről máris erős kritika fogadta, az élelmiszergyártók országos egyesületének elnöke például azt mondta: egy ilyen intézkedéssel emelkednének az élelmiszerárak, ami a legrosszabbkor jönne az amúgy is vásárlóerejük gyengülésével szembenézni kénytelen franciáknak.
Az ügyben megszólaló táplálkozási szakértők azt mondják: nem biztos, hogy a bizottság által felsorolt élelmiszerektől híznak el az emberek, a pénzügyminiszter pedig egyelőre kategorikusan elzárkózik az adóemelés gondolatától.
A bizottságot elnöklő Valérie Boyer kormánypárti képviselőnő azonban "nagy nemzeti ügynek" nevezi az elhízás elleni harcot, és a jelentésről elsőként beszámoló Le Parisien napilapnak nyilatkozva úgy vélte: nem normális, hogy az elhízást okozó csokoládé rudak, illetve az egészséget biztosító zöldség és a gyümölcs adójának mértéke azonos.
A rendőrség szerint gond van az új Sió-zsilippel