eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rakétaelhárító rendszert telepített Izraelbe az Egyesült Államok

Nagy teljesítményű rakétaelhárító radarrendszert állított fel a közelmúltban az Egyesült Államok Izraelben, elsősorban iráni ballisztikus rakéták esetleges támadásának korai észlelésére - jelentette az izraeli közrádió.

A rádió úgy tudja, hogy a több mint 2000 kilométer hatótávolságú radart az ország déli részén, a Negev-sivatagban helyezték el, és az amerikai hadsereg 120 fős egysége kezeli. Most fordul elő először, hogy amerikai katonák tartósan Izraelben állomásoznak - írta a helyi sajtó az amerikai hadsereg honlapjára (defensenews.com) hivatkozva.

Az izraeli védelmi minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy "nem tud ilyen telepítésről". Ugyanakkor egy névtelenséget kérő illetékes megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a radar képes észlelni a rakétát nem sokkal annak kilövése után, ezzel lerövidül az izraeli Arrow (Hec, magyarul Nyíl) rakétaelfogó rendszer reagálási ideje.

Az izraeli hadsereg csak annyit közölt, hogy "különböző formái" vannak az amerikai hadsereggel való együttműködésének, de "bevett szokás, hogy a kapcsolatok tartalmáról részleteket nem hoznak nyilvánosságra".

A Raytheon Co. által gyártott radarrendszer amerikai források szerint mintegy 4700 kilométeres távolságból képes észlelni és nyomon követni egy baseball-labda méretű repülő tárgyat. Az új radarrendszer segítségével például egy Iránból indított Sahab-3 rakétát már az Izraelig tartó 11 perces repülési út felén el lehet fogni Arrow-rakétával - írta a Jerusalem Post című újság. Ez hatszor gyorsabb, mint az eddigi "Green Pine" radarrendszer.

Izrael a körülbelül 1500 kilométerre elterülő Iránt tekinti a létét fenyegető egyik legnagyobb veszélynek, és a helyi sajtó George Bush amerikai elnök "búcsúajándékaként" méltatja az új radarrendszert.

Az Egyesült Államok ilyen típusú, közép vagy nagy hatótávolságú rakéták észlelésére alkalmas rendszert állított már fel Japánban és ennek egy nagyobb teljesítményű változatát készül telepíteni a Cseh Köztársaságban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×