eur:
400.52
usd:
368.74
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Érvényes a fehéroroszországi parlamenti választás

Érvényes a fehéroroszországi választás, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok a demokrácia próbájának tekint. Helyi idő szerint 16 órára a 7 millió 30 ezer választásra jogosult állampolgár 59,9 százaléka adta le voksát.

A volt szovjetköztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka hangsúlyozta: a megfigyelők és Nyugat aligha tagadhatja meg a választások elismerését. Az ellenzék viszont antidemokratikusnak tartja a választásokat, és vasárnap estére tüntetést hívott össze a minszki Október térre.

A több mint hatvanezer szavazóhelyiség helyi idő szerint este nyolcig tart nyitva. A fehérorosz választási törvénynek megfelelően azok, akik vasárnap valamiért nem értek rá szavazni, úgynevezett "előzetes szavazás" keretében már keddtől szombatig leadhatták voksukat a lakóhelyük szerint illetékes szavazókörben, illetve 32 országban - közöttük Magyarországon - működő fehérorosz nagykövetségeken. Az előzetes szavazáson a részvételi arány 26,3 százalékos volt.

Az ellenzék fő kifogása, hogy képviselőiket gyakorlatilag kizárták a szavazatszámláló bizottságokból, (országosan a 69 865 tagból mindössze 47, azaz 0,07 százalék az ellenzék képviselője), bírálják az előzetes szavazás körülményeit is. A megfigyelők ígéretet kaptak arra, hogy a csalások kivédése érdekében idén az előzetesen a héten leadott szavazatokat és a vasárnapi voksokat külön számlálják meg.

A választás tisztaságára 925 nemzetközi (közöttük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet színeiben 465, a Független Államok Közössége képviseletében 402), illetve 21 ezer hazai megfigyelő őrködik.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint a megfigyelők és a Nyugat aligha tagadhatja meg a parlamenti választások elismerését. "A választásokat magunknak, a népünknek tartjuk, az emberek döntenek" - szögezte le ugyanakkor az elnök, miután vasárnap délben Minszkben leadta szavazatát.

A Központi Választási Bizottság hétfőre virradóra ígért előzetes eredményt, az EBESZ megfigyelői hétfő délután ismertetik előzetes állásfoglalásukat a választásokról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 20:04
×
×
×
×