eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Korrupciós vádak miatt kell távoznia a miniszternek

A román államfő felfüggesztette tisztségéből a munkaügyi minisztert, aki ellen a korrupcióellenes ügyészség indított bűnügyi vizsgálatot.

Korrupciós vádak miatt kell távoznia a román kormányból Paul Pacuraru munkaügyi miniszternek. A tisztségéből való felfüggesztéséről szóló rendeletet hétfőn írta alá Traian Basescu államfő, erről azonban csak kiszivárogtatás útján és késve értesült a román sajtó.

Paul Pacuraru ellen a múlt hét végén indított bűnügyi eljárást a korrupcióellenes ügyészség, azt követően, hogy a szenátus augusztus végén megvonta a mentelmi jogát.

A vád szerint a miniszter egy kinevezéssel fizetett azért, hogy a fia tulajdonában lévő cég állami megrendeléshez jusson. Az ügyészek egy lehallgatott telefonbeszélgetés alapján jutottak erre a következtetésre.

A mentelmi jog megvonásának a parlamenti vitája során a miniszter azt hangoztatta, hogy nincsen összefüggés a fia cége által kötött szerződések és az általa aláírt kinevezések között. Szerinte azért kell most fizetnie, mert miniszterként egy külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó csoport érdekeit sértette.

Pacuraru egyébként a mandátuma végéhez közeledő Tariceanu-kormány hetedik minisztere, aki korrupciós vádak miatt kényszerül elhagyni a kabinetet, és a harmadik, akit az államfő függeszt fel a tisztségéből.

A többiek lemondással távoztak a kormányból. A korrupciógyanús ügyek közül csupán a 2006-ban felfüggesztett Teodor Atanasiu védelmi miniszter esetében zárult le az eljárás. Az ügyészség végül nem emelt vádat a tárcavezető ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×