eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Tűzvész fenyegeti a népszerű horvát üdülőhelyet

Több mint 700 hektáron ég péntek óta az erdő a horvátországi Makarska környékén, ahol a város egy részéből vasárnapra virradó éjjel kitelepítették a lakosokat és a turistákat.

Horvát internetes sajtóbeszámolók szerint éjszaka a gyerekeket, az időseket és a betegeket házról házra járva menekítették ki a népszerű dalmáciai üdülőhely külvárosában, Veliko Brdoban, de Zelenikát is veszélyezteti a tűz.

A makarskai riviéra fenyőerdővel körülvett szállodáit szintén kiürítették, többségében cseh és lengyel turisták laktak a hotelekben, akiket a helyiekkel együtt a közeli iskolákba szállították.  Az index.hr hírportál szerint az éjszaka pánik tört ki, miután a tűzoltóparancsnok nem sokkal éjfél előtt a helyi rádióban bejelentette: a tűz továbbterjedését nem tudják megakadályozni.

Az oltáson több mint 240 tűzoltó 88 járművel vesz részt, 50 katona és több száz helybéli is segíti a péntek óta tomboló lángok megfékezését. Több tűzoltó is könnyebben megsérült, éjjel a Makarska és Brela közötti tengerparti főutat le kellett - írta a Novi List internetes oldalán.

A horvát közszolgálati média beszámolói szerint az erős szél igencsak megnehezíti az oltást, bár vasárnap reggelre némileg mérséklődött a vihar, így tűzoltó repülőkkel és helikopterekkel is be tudtak kapcsolódni a munkálatokba.

Éjszaka a helyszínre érkezett a horvát belügyminiszter is, aki azt mondta: a házakat megvédik, semmi ok a pánikra.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×