eur:
388.66
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Meghalt a cseh nagykövet az iszlámábádi merényletben

Életét vesztette Csehország pakisztáni nagykövete az iszlámábádi Marriott szálloda ellen végrehajtott öngyilkos merénylet következtében - jelentette be vasárnap Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő. A hírt megerősítette a cseh külügyminisztérium.

A 47 éves, kétgyermekes családapa, Ivo Zdárek nyáron érkezett Vietnamból pakisztáni állomáshelyére, és ideiglenesen a Marriott szállodában lakott.  A robbanást követő percekben munkatársai kétszer is beszéltek telefonon a nagykövettel, aki épnek és egészségesnek mondta magát, de segítséget kért ahhoz, hogy ki tudjon menekülni. A pakisztáni kormányfő vasárnap bejelentette: Ivo Zdárek meghalt.

A német külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a merényletben legalább hét német állampolgár sebesült meg. A dán külügyminisztérium arról számolt be vasárnap, hogy egy diplomatája valószínűleg meghalt, egy másik pedig könnyebben megsebesült.

A pakisztáni miniszterelnök 53 halottról adott hírt, de a pakisztáni sajtó több mint hatvan halottat és több mint 270 sebesültet emleget. Az adatok nem véglegesek, mivel a mentőalakulatok vasárnap is folytatták a romokban heverő és füstölgő romok átkutatását.

A halottak többsége biztonsági őr volt, de vannak köztük nők és gyermekek, valamint külföldiek is, legalább egy amerikai és egy német állampolgár. Kórházi források közlése szerint a sebesültek közül kevesebb mint húszan voltak külföldiek, és egy brit nőn kívül már mindenkit elengedtek.

Fél tonna robbanószer

Helyi idő szerint szombat este háromnegyed nyolckor repült levegőbe egy robbanóanyaggal tömött teherautó a luxusszálloda bejárata előtt, valósággal háborús csatatérré változtatva a környéket. Iszlámábádban két ötcsillagos szálloda van, ezek egyike a szigorúan ellenőrzött Marriott.

A belvárosban álló ötemeletes épületben 290 szoba és hat étterem volt. A hatalmas erejű robbanás következtében a szálloda részlegesen összeomlott, majd teljesen kiégett. A tűzoltók egész éjjel dolgoztak, hogy eloltsák a gigantikus tüzet.

A robbanás pillanatában éppen fogadást tartottak a Marriottban az államfő tiszteletére, amelyen részt vett a Világbank küldöttsége, valamint számos külföldi diplomata is.

A szálloda a szélsőségesek számos támadása ellenére évek óta külföldiek, üzletemberek és a pakisztáni elit kedvenc találkozóhelye. 2001 őszén itt volt a tálibok elleni afganisztáni invázióról tudósító nemzetközi média központja.

Egy névtelenül nyilatkozó nyomozó közlése szerint több mint 500 kilogramm robbanóanyag volt a teherautóban, és a detonáció következtében nyolc méter mély és mintegy húsz méter átmérőjű kráter keletkezett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×