eur:
389.72
usd:
363.66
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Disznók, rúzsfoltok és Jézus az amerikai kampányban - nézelődjön!

Jót tett az amerikai elnökválasztási kampány a civil kreativitásnak, és üzletnek sem utolsó, hogy az interneten tömegével rendelhetőek a politikai szimpátiákat kifejező pólók. A két elnökjelöltet, a demokrata Barack Obamát és a republikánus John McCaint, valamint alelnökjelöltjeiket támogató és kifigurázó alkotások sokaságából válogathat, aki két lábon járó reklámhordozóként szeretné segíteni a kampányolókat.

Az Egyesült Államokban a polóbiznisz is profitál az elnökválasztási kampányból. Mindenki megtalálhatja számára politikailag szimpatikus ruhadarabot: ha egyértelmű pártpreferenciája van, vehet a kedvencét hirdető pólót, ha inkább lázadó fajta és szellemirtónak érzi magát, akkor áthúzott Obamák és McCainek állnak rendelkezésére.

Ha valaki az alelnökjelöltek iránt érdeklődik, mert nem szereti a vietnami veteránokat, vagy olyan demokrata, aki nem szavazna Obamára, ellenben úgy látja, Biden szenátorral biztosított a kormányzás, szert tehet a John Bident vagy Sarah Palint életető ruhadarabokra is. A negatív kampány hívei is kedvükre válogathatnak, ha az 1988-ban Robert Kennedy beszédeit plagizáló demokrata alelnökjelöltben vagy a globális felmelegedés emberi tényezőit elvető Palinban vélik felfedezni a gonoszt.

A Zazzle ruhabeszerző internetes oldalon mindent meg lehet vásárolni. Sok önjelölt, pártoskodó divatdiktátor és iparművész nyert ihletet a kampányban. A Zazzle-ön Obamára húszezer találat esik, McCainre kilencezer, Sarah Palinra pedig kétezerötszáz (John Bidenre pedig alig néhány, ő nem mozgatta meg annyira az "alkotók" vizuális fantáziáját).

Kezdjük a kampány női főszereplőjével. A republikánus alelnök-jelöltről, Sarah Palinról készült pólókon többek közt olyan feliratok szerepelnek, mint "V.P. very pretty" (azaz "nagyon csinos"), vagy "Ommama". Azonnal reagált a pólóművészet az amerikai elnökválasztási kampány rúzsos vonulatára is.

Ugyancsak fontos téma, hogy ki nevezheti magát közösségszervezőnek. Obama korábban chicagói tevékenységével próbálta bizonyítani, hogy képes problémákat megoldani és döntéseket hozni. Sarah Palin viszont úgy érvelt, hogy mielőtt kormányzó lett, az alaszkai kisváros, Wasilla polgármestereként elsősorban közösségszervezési feladatokat kellett ellátnia. A közösségszervezők szervezetei tiltakoztak ezellen, mivel Obama egykorvolt kollégájuk, ezért főleg Sarah Palin kijelentése miatt.

Sokan erre úgy válaszoltak, hogy az igazi közösségszervező Jézus volt, a kormányzó pedig Pilátus (utalván ezzel Obamára és Palinra), és eme véleményüknek mások felsőtestén is megmutatják.

A pólóművészet idősebb kollégájában, a filmművészetek területén is támogatóra talált: a Coen-fivérek filmje, a Nem vénnek való vidék (No country for old men) nélkül nem készülhetett volna el az a póló, amelyen a mű címét McCain feje köré írták, utalva a szenátor előrehaladott korára.

Elgondolkodtató ugyanakkor egyes amerikaiak ideológiai tájékozottságát illetően, hogy vannak, akik a kommunizmussal azonosítják Obamát.

Mindenesetre láthatóan sokak fantáziáját és kreativitását megmozgatja a kampány, lehetőséget adva ezzel önmaguk kifejezésére - ráadásul biztosan a kampányok szervezői is szívesen veszik a hívatlan, de ingyenes segítséget.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×