eur:
388.97
usd:
363.39
bux:
68177.52
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Betilthatják Franciaországban a Szcientológiai Egyházat

"Bűnszövetségben elkövetett csalásért" kell bíróság elé kell állnia a Szcientológia Egyház két szervezetének, hét tag ellen pedig "gyógyszerrel való visszaélés" címen indult eljárás Franciaországban. Az egyház amerikai központja viszont azzal vádolja a francia hatóságokat, hogy üldözik a tagjait.

A szcientológusokat egy párizsi nő jelentette fel még tíz évvel ezelőtt, akit az egyház franciaországi tagjai egy párizsi metrókijáratnál szólítottak meg, ingyenes személyiségteszt elvégzését ajánlva neki.

A nő szóba állt velük, majd az egyház tagjává vált, ami azzal járt, hogy rövid idő alatt összesen mintegy 30 ezer eurónak megfelelő akkori francia frankot hagyott a szcientológusoknál, amelyből tanfolyamokra fizetett be, könyveket, különféle gyógyszereket, valamint egy, az ember értelmi állapotának változásait jelző "elektrométer" nevű készüléket vásárolt.

A helyzet akkor mérgesedett el, amikor rájött, hogy elfogyott a pénze, és megpróbálta visszakérni újdonsült egyházától a korábban befizetett összeg egy részét. A kategorikus elutasítást követően a kárvallott nő az igazságszolgáltatáshoz, fordult, és a panaszához egy másik egykori szcientológus mellett a gyógyszerész kamara is csatlakozott.

Ez utóbbi azt kifogásolta, hogy az egyházat Franciaországban képviselő egyesület, illetve a hozzá kötődő, az egyház könyvesboltját működtető részvénytársaság vezetői engedély nélkül árusítottak gyógyszereket.

A dolog pikantériája, hogy az üggyel megbízott államügyész két éve az eljárás megszüntetését javasolta, azt állítva: nincsenek olyan elemek, amelyek egy bűnvádi eljárás megindítását alátámasztanák.

Magas politikai kapcsolatok

Jean-Christophe Hullin párizsi bíró azonban másként ítélte meg a történteket, és beidézte a gyanúsítottakat, így az ügy újabb fordulatot vett, melyet mind a gyógyszerész kamara, mind pedig a szekták áldozatainak családjait tömörítő országos egyesület örömmel üdvözölt. Ez utóbbi vezetői egyébként úgy vélik, a szcientológusok magas politikai kapcsolatainak tudható be, hogy mindeddig nem történt vádemelés az ügyben.

A tét meglehetősen magas: Franciaországban ugyanis szektaként tartják számon a Szcientológia Egyházat, és működését árgus szemmel figyelik, de az azt megjelenítő egyesületet most először citálják bíróság elé. Amennyiben a bűnszövetségben elkövetett csalás vádja bebizonyosodik, úgy a szervezetet akár fel is oszlathatják.

A téttel úgy tűnik a Szcientológia Egyház kaliforniai központjában is tisztában vannak, nem véletlen, hogy az ottani vezetés egy kedden kiadott, szokatlanul kemény hangú közleményben nekitámad a francia hatóságoknak, azzal vádolva őket, hogy folyamatosan zaklatják franciaországi híveiket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×