eur:
389.45
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Az unió politikai értelemben egy törpe"

Franciaország budapesti nagykövete szerint Európa nem lehet gazdasági nagyhatalom úgy, hogy politikai értelemben csak egy törpe. René Roudaut a parlament külügyi bizottságának ülésén azt mondta: az Európai Uniónak a nagyhatalommá váláshoz meg kell teremtenie saját katonai védelmi rendszerét.

A védelem- és biztonságpolitika megerősítése a soros francia uniós elnökség egyik legfontosabb célja ebben a félévben - közölte Franciaország budapesti nagykövete. René Rudaut a parlament külügyi bizottságának ülésén kifejtette: Európának nagyobb szerepet kell vállalnia a terrorizmus elleni harcban, és tovább kell fejleszteni a már meglévő védelmi intézményrendszereket.

Hozzátette: Európának felül kell vizsgálnia a ma is érvényben lévő Európai Biztonságpolitikai Stratégiát. Európa nem lehet úgy gazdasági nagyhatalom, hogy politikailag csak egy törpe. Ennek érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kontinens védelmére, hiszen a terrorizmus most már égető probléma. Mindenképp növelni kell Európa katonáinak a számát is. René Roudaut arról is beszélt, hogy szorosabbra kell vonni az EU kötelékét az ENSZ-szel, a NATO-val és az Afrikai Unióval.

Franciaország budapesti nagykövete a parlament külügyi bizottsága előtt ecsetelte a már két hónapja tartó francia soros elnökség terveit. A védelmi politika erősítése mellett kiemelt téma lesz az év végéig a bevándorlás kérdése: az ezt szabályozó paktumról októberben tárgyalhatnak a tagállami vezetők - mondta René Roudaut.

A nagykövet szerint a francia elnök szeretne nagyobb sebességbe kapcsolni a klímaváltozás elleni harc és az ehhez kapcsolódó energiacsomag kérdésében is, Párizs az év végére már egy közös javaslatot terjesztene az Európai Parlament elé. René Roudaut hozzátette, a közös agrárpolitika felülvizsgálatában is segítséget nyújtanának az Európai Bizottságnak. A nagykövet megjegyezte, Európa nehéz idoket él, de nem szabad elfelejteni tényleges súlyáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×