eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A leggazdagabbakat is elérte a gazdasági válság

A gazdasági problémák alighanem elérték a vagyonos réteget is, legalábbis erre utal, hogy a felsőbb körökben nemrég még annyira kedvelt és státusszimbólumnak tekintett Bentley luxusautók iránti kereslet drámaian visszaesett. A Volkswagen vezetősége egyelőre mégsem bánja, hogy 10 évvel ezelőtt felvásárolta az addig Nagy-Britanniában gyártott Bentleyt.

Évi ezerről kereken tízezerre emelte a jórészt kézzel gyártott Bentley autók számát a Volkswagen cég, miután az ezredforduló előtt átvette a brit luxuskocsik zászlóvivőjének számító márkát.

A Vokswagen ügyes piaci politikájának köszönhetően a Bentley kocsik eladásából éveken át több mint 150 millió euró nyeresége volt a legnagyobb európai autógyárnak.

A gazdasági válság azonban kihat a Bentley vásárlóira is, azonban nem csak ez az egyetlen ok, amiért a Volkswagen vezetőinek körében már a luxuskocsi agóniáját emlegetik: a csillagászati összegek kifizetésére hajlandó vevők mindig új típust szeretnének, de ezt az igény a Bentley egyre kevésbé tudja kielégíteni.

Mint a cég élén álló Franz Josef Pefgen fogalmazott, a Bentley vevőköre jórészt olyan személyekből áll, akiknek a garázsában nem egyszer 5-6 luxusautó is parkol, következésképpen nem vennék jónéven, ha két egyforma Bentley állna egymás mellett.

Ezért idén a termelést már 15 százalékkal csökkentették, amire először kényszerült a Volkswagen a brit luxuskocsi felvásárlása óta.

Az ugyancsak német tulajdonba került és a BMW-nél gyártott Rolls-Royce iránt azonban töretlennek ígérkezik az érdeklődés, ugyanis Rolls-Royce-ból az év eleje óta 36 százalékkal többet adtak el, mint tavaly.

Alighanem ez az oka annak, hogy a Volkswagen vezetősége még nem bánta meg, hogy 1998-ban megszerezte a Bentleyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×