eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kim Dzsong Il öt éve halott?

Nem romlott az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Il szívének állapota - jelentették a múlt héten dél-koreai hivatalos források, egy japán professzor azonban azt állítja: Kim már 2003-ban meghalt.

Egyre több spekuláció kap hangot az észak-koreai vezető egészségi állapotáról, miután Kim Dzsong Il már több mint három hete nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A 66 éves vezetőről megírták, hogy régebben sokat dohányzott, és az alkoholt sem vetette meg.

Többen ebből azt a következtetést vonták le, hogy bizonyára betegség miatt maradt távol a nyilvánosságtól, ezt azonban a dél-koreaiak cáfolták. Azt ugyan közölték, hogy Kimnek vannak szívpanaszai, és cukorbeteg is, ezek a problémák azonban nem annyira súlyosak, hogy gátolják a munkájában.

Már rég meghalt?


A japán Sigemura Tosimicu, országa egyik neves egyetemének professzora a könyvében azt állítja: Kim Dzsong Il 2003 októberében meghalt, a hivatalos megjelenései során pedig nem őt láthatjuk, hanem dublőröket.

Érvelését azzal támasztja alá, hogy a vezető 2003 szeptember 10-től 42 napon át nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Õ úgy véli: Kim diabéteszébe halt bele.

Rámutat arra is: a 2003-at megelőző években az észak-koreai vezető számos fontos döntést hozott, amely alapvetően befolyásolta országa életét. Észak-Korea sokkal nyitottabbá vált, közelebb került a világ többi országához.

Többek között Dél-Korea elnökével ült tárgyalóasztalhoz egy 2000-es csúcstalálkozón, de találkozott Putyin orosz elnökkel is, valamint 2000 októberében Madeleine Albrighttal, az Egyesült Államok akkori külügyminiszterével is. 2001 januárjában Kim Dzsong Il járt Kínában, 2002-ben pedig találkozott Japán miniszterelnökével is.

A rákövetkező évben, azt követően, hogy a vezető hosszabb időre eltűnt a nyilvánosság elől, káosz alakult ki Észak-Korea vezetőinek körében.

Mindig is voltak dublőrei

A professzor egykor újságíróként dolgozott, a többi mellett hat éven át egy szöuli lapnál, majd Washingtonban is dolgozott. Ekkor hallotta egy észak-koreai ügynöktől, hogy Kim Dzsong Ilnek számos, legalább négy dublőre van.

Szerinte Kim halála után egy négy emberből álló vezetői csoport kezdte irányítani Észak-Koreát, akik közül legalább egy mindig ott van a vezető mellett, ha az megjelenik a nyilvánosság előtt.

Észak-Koreában természetesen mindezt cáfolják, állításuk szerint a könyv hazugságon alapul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×