eur:
400.81
usd:
367.92
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Orosz nagykövet: "Az agresszor megkapta a magáét"

Oroszország budapesti nagykövete szerint Orbán Viktor hazudott az embereknek, amikor azt mondta, hogy az orosz vezetés nyers, katonai erővel lépett fel Grúzia ellen. Igor Szavolszkij az InfoRádiónak azt mondta: valóban ez történt, csak grúz részről. A nagykövet szerint Oroszország adekvát katonai választ adott a grúz fellépésre.

Ön szerint ki kezdte a konfliktust?

Ahogy a grúz televízió képein is látható volt, masszív bevonulás történt grúz részről az oszétok lakta területre. Céljuk azt volt, hogy úgymond visszaállítsák az alkotmányos rendet. Ez nyílt agresszió, egy kis nép kiirtásának kísérlete volt.

Grúzia budapesti nagykövete azt állítja, valóban a grúzok lőttek először, de ez egy dél-oszét provokáció miatt történt.

Mindenki láthatta, hogyan bombázták és lőtték nehéztüzérséggel, katyusákkal az alvó várost. Úgy tűnik, az emberi emlékezet egy hétig sem őrzi meg az emlékeket.

Mit szól Orbán Viktor azon nyilatkozatához, miszerint az oroszok azt mondják most, mint 1956-ban a magyaroknak?

Orbán Viktor az emberek szemébe hazudik, mert mindenki láthatta, ki volt a támadó. Erre az agresszor megfelelő választ kapott. Vége a hadműveletnek, az agresszor megkapta a magáét. A legfontosabb feladat most a háború áldozatainak megsegítése, a lerombolt főváros és a környező falvak helyreállítása. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy a grúz vezetés által elindított népirtás álljon meg.

Nem gondolja úgy, hogy aránytalanul nagy volt az orosz beavatkozás?

Kezdetben a grúzok 12-szeres túlerőben voltak. Ugyanolyan mértékű orosz erő vonult be azzal grúz hadsereggel szembe, ami gyalázatos vereséget szenvedett. Oroszország adekvát haderővel vonult fel, és a grúz kormány által ellenőrzött területeken civil célpontokat nem támadt. Orbán Viktor nyilatkozatában nincs semmi együttérzés az áldozatok iránt. Mindenki a területről beszél, pedig itt emberi életekről volt szó.

Mit szól a magyar kormány reakciójához?

A magyar kormány ugyanazt az álláspontot képviseli, mint az uniós államok többsége. Tiszteli az orosz és a grúz népet.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×