eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jövő héten már átszáguldhatunk Szlovéniába

Keddtől megszakítás nélkül autópályán utazhatunk Szlovéniába, a napokban ugyanis átadják a szlovén sztráda északkeleti szakaszát, jövő héten pedig eléri az autópálya a tornyiszentmiklósi határátkelőt, ahol az M70-es autóúton keresztül tudnak az autósok ráhajtani a magyar autópályákra. Közben az M7-es is épül, jövő héten már eléri a sztráda Nagykanizsát, októberben pedig az Adriát.

Hamarosan könnyebbé válhat az autós utazás Szlovéniába és Horvátországba. A szlovén állami autópálya-fejlesztő és -üzemeltető társaság közlése szerint csütörtökön megnyitották a forgalom számára a Lendva és Belatinc közötti kétszer kétsávos 17 kilométeres szakaszt, valamint a hozzá csatlakozó, Rédicsig vezető 2,8 kilométeres gyorsforgalmi utat.

A Lendva és a tornyiszentmiklósi határátkelő közötti több mint 13 kilométeres szakaszt kedden adja át a szlovén és a magyar miniszterelnök, így a három éve Tornyiszentmiklósig megépített M70-es autóúton keresztül már végig gyorsforgalmi úton érhető el Szlovéniából a magyar autópálya-hálózat.

Az új szakaszok fizetősek, minden személygépkocsira és 3,5 tonnánál könnyebb járműre 35 eurós féléves autópálya-használati díjat kell fizetni. Szakértők szerint az autópálya-szakaszok összekapcsolásának az a jelentősége, hogy a szlovénoknak keddtől már nem éri meg Horvátországon keresztül megközelíteni a magyar gyorsforgalmi szakaszokat.

Mindeközben építik az M7-es autópálya Horvátország felé vezető szakaszát is: az autósok június 26-án vehették birtokba a Balatonkeresztúr-Zalakomár közötti szakaszt - tájékoztatta az InfoRádiót a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. szóvivője.

"A következő lépés augusztus 19., amikor is forgalomba helyezzük a Zalakomár-Nagykanizsa közötti maradék 15,5 kilométeres szakaszt. Az M7-es autópálya összeér ennek a szakasznak az átadásával. Ami őszre maradt még nekünk, a Letenye-országhatár, ami egy 800 méteres szakasz, illetve a Mura-híd megépítése. Ennek az átadása októberre várható" - fejtette ki Fazekas Orsolya.

A Mura-híd köti majd össze az M7-est, illetve a horvát A4-es számú autópályát, amelynek a határig tartó 1300 méteres szakasza várhatóan szintén októberre készül el. Az ígéretek szerint tehát októbertől megszakítás nélkül autópályán utazhatunk Budapestről az Adriára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×