eur:
400.94
usd:
367.59
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Elvágták az utolsó összekötő szálat is

A déloszét konfliktus miatt kilépett a Független Államok Közösségéből Grúzia; erről egyhangúlag döntött a tbiliszi törvényhozás. A nemzetközi szervezetet a Szovjetunió széthullása után hozták létre a volt szovjet tagköztársaságokból.

Közben a hivatalosan Grúziához tartozó, de függetlenségre törekvő Dél-Oszétia és Abházia elnökével tárgyalt Moszkvában Dimitrij Medvegyev orosz államfő. Az egyeztetés során Eduard Kokojti és Szergej Bagaps is aláírta azt a 6 pontból álló béketervet, amely Nicolas Sarkozy francia elnök közreműködésével jött létre. A dokumentumot Moszkva és Tbiliszi is elfogadta.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet elnökségét ellátó Finnország rendkívüli megbízottja arra kérte a tagállamokat, hogy küldjenek további 100 megfigyelőt az EBESZ jelenleg 200 fős kaukázusi missziójába, ezzel egyidőben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta: Moszkva egyetért a nemzetközi megfigyelők számának növelésével.

Közben a grúz belügyminisztérium arról számot be, hogy visszatértek az orosz erők Gori és Poti városába is, ahol hírügynökségi jelentések szerint ismét robbanások zaja hallatszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×