eur:
400.94
usd:
367.59
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Az olajkitermelés adhatja meg a kegyelemdöfést

Amerikai kutatók szerint kőolajfeltárások veszélyeztetik az Amazonas esőerdeinek állat- és növényvilágát.

A Duke Egyetem professzorai szerint a Brazíliában, Peruban, Bolíviában, Kolumbiában és Ecuadorban engedélyezett, mintegy 180 fúrás jelentős károkat okozhat a világ legnagyobb fennmaradt trópusi esőerdejének több mint 680 ezer négyzetkilométernyi területén.

A tanulmányok szerint a perui esőerdőben a legrosszabb a helyzet, ahol 64 térségben engedélyezték az olaj- és gázkitermelést, ez a terület lefedi az ország esőerdőjének 72 százalékát.

A kutatók úgy vélik: az Amazonas nyugati, távoli területein eddig fel nem fedezett bennszülöttek is élnek, és a fúrásokkal megsértik az indiánok jogait, mivel a természeti erőforrások kiaknázása a bennszülöttek engedélye nélkül nem lehetséges.

Az amazonasi esőerdő 4,1 millió négyzetkilométernyi területen, Dél-Amerika 40 százalékán terül el. Az erdő 20 százalékát már letarolták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×