eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Újabb merénylet Kínában

A nyugat-kínai, muzulmánok lakta Hszin-csiang elszakadását akaró militánsok beváltották ígéretüket és újabb, halálos áldozatokat követelő támadást hajtottak végre a pekingi olimpia idején.

A Kína jelentős részben muzulmán ujgurok lakta tartományában fekvő Kasgartól 30 kilométernyire hajtották végre a legutóbbi merényletet az elszakadásért küzdő szélsőségesek. Jelentések szerint egy vagy két támadó ugrott le egy ellenőrző pontnál áthaladó járműről és késsel halálra szurkált három rendőrt.

Egy héttel ezelőtt 16 rendőrt öltek meg egy Kasgarban végrehajtott robbantásban és késelés során. Vasárnap pedig, szintén Hszincsiang tartományban egyes szupermarketek, szállodák és kormányépületek elleni támadásokban 11 halt meg. A halottak nagy része, köztük legalább két női öngyilkos merénylő, a támadók közül került ki. A robbantók társait rendőrök és biztonságiak lőtték le.

Egy hét alatt 31-re nőtt az olimpia idejére időzített akciók halottjainak száma. Kína szerint a független, szóhasználatuk szerint Kelet-Türkesztán létrehozását akaró terroristák állnak az akciók hátterében, akik a muzulmánok lakta ujgur régióban és a határon túl, például Pakisztánban húzódnak meg.

A múlt század harmincas-negyvenes éveiben a kínai központi hatalom gyengesége miatt az ujguroknak két alkalommal sikerült létrehozniuk a rövid életű Kelet-Türkesztán államot. Elemzők megjegyzik, hogy évek óta nem volt ilyen sok erőszakos cselekmény a régióban, és hogy a szeparatisták a pekingi olimpia miatti figyelmet próbálják kihasználni. A militánsok egyik - al-Kaida mintára felvett - állítólagos videóüzenetükben azt mondták: megbüntetik Kínát arroganciájáért és kényszeríteni fogják, hogy odafigyeljen rájuk.

Kína többször is figyelmeztetett, hogy hszincsinangi terroristák szabotázsakciókat akarnak végrehajtani a játékok idején, de ígéretet tett arra, hogy a masszív biztonsági intézkedések miatt nem tudnak majd közvetlenül olimpiai eseményeket támadni.

A németországi székhelyű Nemzetközi Ujgur Kongresszus szerint 90 ártatlan polgárt, köztük nőket vettek őrizetbe a kínai hatóságok. Érdekes módon a kínai nyelvű sajtó nem sokat foglalkozik a merényletekkel és a legutóbbi támadás híre is először csak az Új Kína hírügynökség angol nyelvű hírei között szerepelt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×