eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Grúzia a nyugati államokhoz fordult

Hathatósabb segítséget kért a nyugati államoktól Grúzia Oroszországgal szemben. Mihail Szaakasvili grúz államfo úgy fogalmazott: az eddigi erkölcsi és humanitárius támogatás mellett többre van szükség. Mint mondta: az orosz erok már a grúz terület nagyobb részét tartják megszállva.

Az orosz csapatok Abházia felől nyomultak be Grúzia területére, és grúz beszámolók szerint elfoglalták Gorit, a Dél-Oszétiához legközelebb eső nagyvárost. Közben a grúz erők ismét rakétákat lőttek ki a dél-oszét fővárosra.

Orosz adatok szerint már mintegy kétezer ember halt meg a térségben a helyi, a grúz és az orosz erők harcaiban. Az orosz csapatoknak 18 katonája halt meg, 52 pedig megsebesült.

A dél-oszétiai helyzet rendezését szolgáló diplomáciai lépések eddig nem vezettek eredményre. A szakadár köztársaság ellenőrzéséért pénteken robbant ki fegyveres konfliktus; a harcokba bekapcsolódott a terület függetlenségét támogató Oroszország is.

Hajnalban indul Grúziába az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának segélyadományait szállító első repülőgép az Egyesült Arab Emírségekből. A szervezet közlése szerint a második szállítmány szerdán Koppenhágából indul, így összesen 30 ezer embernek elegendő adományt küldenek.

A világszervezet Menekültügyi Főbiztossága mintegy kétmillió dollárt szabadít fel sürgősségi készleteiből erre a célra, később pedig a tervek szerint kisegítő személyzetet küld a térségbe.

Közben a berlini külügyminisztérium 1 millió eurós humanitárius segély adományozásáról döntött, amellyel a harcok miatt elmenekülni kényszerült lakosságot szeretné támogatni. Az Európai Unió hasonló összeget szabadított fel a civilek megsegítésére.

Az Európai Bizottság fejlesztési biztosa azt mondta: később további támogatásokat folyósítanak, ha a felek betartják a nemzetközi humanitárius jog rendelkezéseit.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×