eur:
400.7
usd:
367.49
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Az orosz haderő fegyverletételre szólított fel

Dél-Oszétia központi városában, Chinvaliban 18-an meghaltak a Grúziából indított rakétatámadásokban. Közben fegyverletételre szólította fel a grúz erőket a Grúzia és a szakadár Abházia között húzódó biztonsági zónában az orosz haderő.

A dél-oszétiai konfliktusban 18 orosz katona vesztette életét, 14 eltűnt, 52 katona megsebesült, és a grúz erők négy orosz repülőgépet lőttek le - közölte hétfő déli tájékoztatóján Anatolij Nogovicin, az orosz vezérkari főnök helyettese. Hozzátette: Chinvaliban hétfőn délelőtt a környéken maradt grúz erők kiszorítása, lefegyverzése és foglyul ejtése zajlott.

Az orosz fél mindeddig nem kapott olyan dokumentumokat Tbilisziből, amelyek a tűzszünet alapjául szolgálhatnának - emelte ki.

Grúz források korábban arról számoltak be, hogy mára virradóra több mint 50 orosz harcirepülő tartózkodott az ország légterében és egy támasztpontot, valamint egy radarállomást támadtak.

Az orosz haderő ultimátuma

Az orosz haderő később ultimátumban szólította fel a grúz erőket fegyverletételre a Grúzia és a szakadár Abházia között húzódó biztonsági zónában, és katonai támadást helyezett kilátásba, amennyiben nem teljesítik a követelést. Szergej Csaban, az Abháziában állomásozó orosz békefenntartók vezetője közölte: "az összes szükséges kényszerítő eszközt" bevetik, ha a grúzok nem tesznek eleget az ultimátumban foglaltaknak.

Grúzia azonnal elutasította a felszólítást, és belügyi szóvivője útján közölte, hogy nem teszi le a fegyvert. Az orosz ultimátum határideje helyi idő szerint délelőtt 10 órakor (közép-európai idő szerint reggel 8 órakor) lejárt.

Közben Oroszország több mint 9 ezerre növelte Abháziában, Grúzia szakadár területén állomásozó katonai erőinek létszámát, és több mint 350-re emelte ottani páncélozott harcjárműveinek számát - jelentette be hétfőn az abháziai orosz erők parancsnokságának egy illetékese. Alekszandr Novickij közölte, hogy katonai szállítógépek vitték az erősítést a szuhumi légikikötőbe, de azt nem árulta el, hogy mikor. Szavai szerint e csapaterősítéssel meg akarják előzni egy olyan helyzet kialakulását, amilyenbe Dél-Oszétiában kerültek az orosz békefenntartók.

Ezt követően a grúz belügyi szóvivő azt jelentette be, hogy számos hadművelet indult a Kodori-szoros ellen, és valamennyit sikerült visszaverniük. A hétvégén az orosz légierő több légi támadást hajtott végre a szoros ellen.

Az abház védelmi minisztérium ugyanakkor azt közölte, hogy az abház erőknek sikerült valamennyi hegyi utat és ösvényt lezárniuk a grúz katonák elől, akik így a stratégiai fontosságú szoros magasabban fekvő részein rekedtek.

Abházia - akárcsak Dél-Oszétia - egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét a Szovjetunió felbomlása után, a kilencvenes évek elején. Ténylegesen elszakadt Grúziától, de a nemzetközi közösség nem ismerte el egyik szakadár terület függetlenségét sem. Mind Abházia, mind pedig Dél-Oszétia Moszkva támogatását élvezi.

Koucher azonnali tűzszünetet sürgetett

Azonnali tűzszünetet sürgetett Bernard Kouchner, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország külügyminisztere a Grúzia és Oroszország közötti konfliktusban.

Mihail Szaakasvili grúz elnökkel tartott vasárnapi tbiliszi találkozóján Kouchner ismertette az EU által támogatott hárompontos francia rendezési tervet, amely előírja Grúzia területi épségének tiszteletben tartását, az ellenségeskedések haladéktalan beszüntetését és a korábbi status quo visszaállítását. Kouchner közölte: Nicolas Sarkozy francia elnök kedden Moszkvába utazik, és találkozik Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel.

Közben az azerbajdzsáni légitársaság leállította Baku és Tbiliszi közötti járatait Oroszország és Grúzia közötti fegyveres konfliktus miatt, a kazah miniszterelnök pedig szünetelteti a fekete-tengeri grúz kikötőn, Batumin átmenő kazah olajszállításokat.

A hivatalosan Grúziához tartozó Dél-Oszétia ellenőrzéséért pénteken kezdődött fegyveres konfliktus; a harcokba bekapcsolódott a szakadár terület vezetését támogató Oroszország is. Grúzia hétfőn a Moszkvának átadott jegyzékben közölte: kész azonnal tárgyalni a tűzszünetről Oroszországgal.

Címlapról ajánljuk
Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Bosznia-Hercegovina ellen játszik a magyar labdarúgó-válogatott Zenicában, a Nemzetek Ligája 4. fordulójában. A két csapat gól nélküli döntetlenre végzett egymással szeptemberben, a Puskás Arénában. A mérkőzés előtt a magyar csapatnak két, a bosnyákoknak egy pontja van a csoportban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×