eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Teljes sebességre kapcsolt az orosz gőzhenger

Az orosz erők Dél-Oszétiában hadműveletet kezdtek a béke kikényszerítésére - jelentette be Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz elnök. A hadműveleteket irányító orosz parancsok arról számolt be, hogy az orosz erők elfoglalták a terület fővárosát. A grúz elnök tűzszünetre szólított fel.

Dmitrij Medvegyev közölte: a Dél-Oszétiában állomásozó orosz békefenntartók és az erősítésként érkező egységek hadműveletet folytatnak annak érdekében, hogy a grúzokkal szemben kikényszerítsék a békét.

A védelmi minisztert és a vezérkari főnököt meghallgató orosz államfő hozzátette: csapataik további feladata a dél-oszétiai lakosság megvédése.

Dél-Oszétiában szombaton is folytatódtak a harcok, amelyek csütörtök késő este kezdődtek, amikor a grúz hadsereg támadást indított szakadár tartománya visszafoglalására. A harcok eredményéről és a veszteségekről ellentmondásos jelentések érkeztek, az viszont biztos, hogy a terület fővárosában, Chinvaliban állomásozó orosz békefenntartók is bekapcsolódtak a harcokba.

Oroszország azonnal elítélte a grúz hadműveleteket, és megígérte, hogy megvédi állampolgárait és békefenntartóit - Dél-Oszétia lakóinak többsége orosz állampolgár. A szavakat tett követte, az Észak-Kaukázusban állomásozó orosz hadsereg harckocsikkal és nehéztüzérséggel átlépte a határt, majd nem sokkal később elérte Chinvalit. Műveleteiket aktívan támogatja az orosz légierő is.

Csapás és ellencsapás

Szombaton az orosz hadsereg közölte: újabb csapatokat küld Dél-Oszétiába, a különleges egységek hamarosan megérkeznek a harci övezetbe.

Orosz közlés szerint a grúz haderő ismét rakétákkal, Grad típusú sorozatvetőkkel lövi a dél-oszét fővárost. A helyszíni beszámolók szerint Chinvali déli határánál folynak a harcok, és orosz katonák is védik a várost.

A városban lévő orosz békefenntartók parancsnoka azt mondta: sok helyen tűzvész tombol, házak omlottak össze, sok a halott és a sebesült.

Közben a grúz külügyminisztérium arról számolt be, hogy az orosz légierő lerombolta Poti kikötőjét, amely kulcsfontosságú a kaszpi-tengeri olaj szállítása szempontjából. A közlés szerint az orosz gépek csapást mértek a Poti közelében lévő szenaki katonai támaszpontra is.

Egy másik híradás szerint légicsapás érte a Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezeték grúziai szakaszát is. Ezen a vezetéken jelentős mennyiségű olaj áramlik a Kaukázusból a Nyugat felé.

A Reuters brit hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy két orosz harci gép grúz tüzérségi állásokat bombázott Goritól 10 kilométerre északra. A település 50 kilométerre fekszik Dél-Oszétia fővárosától, ahol a szakadárok összecsaptak a grúz erőkkel. Goriban van a térség fő grúz katonai támaszpontja.

Délelőtt Vlagyimir Boldirev orosz hadseregtábornok, a hadműveleteket irányító műveleti törzs parancsnoka arról számolt be, hogy csapatai ellenőrzésük alá vonták a déloszét fővárost, Chinvalit.

Az orosz vezérkari főnök helyettese közölte: a konfliktusban 12 orosz katona életét vesztette, mintegy 150 megsebesült. A vezérkar elismerte, hogy a grúzok lelőttek egy orosz Szu-25-ös csatarepülőgépet és egy Tu-22M bombázót. A pilóták sorsáról egyelőre nincs információ.

Mihail Szaakasvili grúz elnök országa elleni átfogó orosz invázióról beszélt, és azonnali tűzszünetre szólított fel. Nem sokkal később a grúz parlament jóváhagyta az államfő hadiállapotot bevezető rendeletét.

Délután Grúzia Dél-Oszétián kívüli másik szakadár területe, Abházia fegyveresei szárazföldi és légitámadást indítottak, hogy kiszorítsák a grúz erőket a Kodori-szoros térségéből.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 14:15
×
×
×
×