eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nemzetközi delegáció utazik Grúziába a tűzszünet érdekében

Európai uniós, amerikai és NATO-tisztviselőkből álló delegáció utazik szombaton Grúziába, hogy elősegítse tűzszünet kötését Dél-Oszétiában. Közben Dmitrij Medvegyev orosz és George W. Bush amerikai elnök az amerikai fél kezdeményezésére telefonon beszélt a konfliktusról.

Európai uniós, amerikai és NATO-tisztviselőkből álló delegáció utazik szombaton Grúziába, hogy elősegítse tűzszünet kötését Dél-Oszétiában - jelentette be késő délután a brit védelmi miniszter.

Putyin: Grúzia bűncselekményt követett el

Közben Vlagyikavkazba, az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia székhelyére érkezett az orosz kormányfő. Vlagyimir Putyin a pekingi olimpiai játékok megnyitó ünnepségének megtekintése után hazafelé tartva, az eredeti terveket megváltoztatva repült a városba. Látogatásának célja, hogy a helyi vezetőkkel és az illetékes orosz minisztériumok képviselőiből létrehozott stábbal megvitassa a Dél-Oszétiából érkező menekülteknek, valamint a befogadásukhoz Észak-Oszétiának nyújtandó segítség kérdéseit. Putyin felkeresett egy menekülttábort is, hogy a helyszínen tájékozódjon a körülményekről.

Vlagyimir Putyin szerint dél-oszétiai fellépésével Grúzia bűncselekményt követett el tulajdon népe ellen, és halálos csapást mért saját területi. Az orosz kormányfő felszólította Grúziát, hogy haladéktalanul vessen véget a szakadár terület elleni "agressziónak".

"Halálos csapást mértek magának Grúziának a területi integritására, vagyis óriási kárt okoztak saját államiságuknak: nehéz elképzelni, hogy az eddig történtek és a még ezután történő események után meg lehessen győzni Dél-Oszétiát arról, hogy csatlakozzon a grúz állam kötelékéhez" - hangsúlyozta Putyin.

Az orosz kormányfő szerint "a kibontakozott agresszió számos áldozatot, "halottak tucatjait" és "sebesültek százait" követelte, és lényegében "valódi humanitárius katasztrófához vezetett".

Medvegyev-Bush megbeszélés

Dmitrij Medvegyev orosz és George W. Bush amerikai elnök az amerikai fél kezdeményezésére telefonon beszélt a dél-oszétiai konfliktusról, Szergej Lavrov külügyminiszter pedig Condoleezza Rice-szal, valamint több nyugati vezetővel beszélt a kialakult helyzetről.

Medvegyev kiemelte: Oroszország a nemzetközi közösség megbízásából folytatott békefenntartó missziója keretében "békére kényszeríti Grúziát, megvédi saját állampolgárai életét és méltóságát úgy, ahogyan ezt megkövetelik az alkotmány, az orosz törvények, és minden civilizált ország jogi normái".

Az orosz elnök kijelentette azt is, hogy a grúz vezetés által kiváltott tragikus válságból kivezető egyetlen út az, ha Tbiliszi kivonja csapatait a konfliktus övezetéből, újra tartja magát a korábbi megállapodásokhoz, visszatér a tárgyalásokhoz és mindenekelőtt aláírja az erőszak elkerüléséről szóló, kötelező érvényű egyezményt.

Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy Grúzia agressziót követett el a békés dél-oszétiai lakosság és az orosz békefenntartók ellen. "A kitervelt és végrehajtott barbár akciók következtében ezrekre rúg a halálos áldozatok száma, több tízezer ember menekült el lakhelyéről, és lényegében lábbal taposták egy egész nép élethez való jogát" - mondta az orosz államfő. Kifejtette: Oroszországot egyetlen cél vezérli, nevezetesen az, hogy véget vessen az erőszaknak, megvédje a békés lakosságot - amelynek többsége orosz állampolgár -, és helyreállítsa a békét.

Medvegyev reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok és mindazok az országok, amelyek kifejezésre juttatták, hogy érdekeltek a Kaukázus békéjének és biztonságának helyreállításában, ebben a szellemben lépéseket is tesznek majd.

A Kreml közleménye szerint a telefonbeszélgetés során az amerikai elnök aggodalmát fejezte ki, s deeszkalációra és a konfliktus diplomáciai úton történő rendezéséhez való visszatérésre szólított fel.

Lavrov az amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélése kapcsán elmondta: értesülései szerint az Egyesült Államok mindent elkövetett a vérontás megakadályozása érdekében, s Mihail Szaakasvili grúz elnök eljárása mintegy sokkolta az amerikai diplomáciát.

Bekérették az orosz nagykövetség ügyvivőjét


Ezek után a washingtoni külügyminisztériumba kérették szombaton az orosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. John Negroponte amerikai külügyminiszter-helyettes a megbeszélésen a katonai cselekmények beszüntetésére szólította fel Alekszander Darcsijevet.

Az Egyesült Államok elítéli az orosz rakétatámadásokat és bombázásokat, amelyek polgári lakosokat fenyegetnek. A támadások veszélyes és aránytalan eszkalációját jelentik a feszültségnek, mivel a dél-oszétiai konfliktus színterétől távoli térségben zajlanak - figyelmeztetett az amerikai diplomata.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×