eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Orosz-grúz háborúvá szélesedhet a kaukázusi konfliktus

Egy orosz tévécsatorna szerint orosz harckocsik, hadianyaggal megrakott teherautók és "önkéntesek" indultak a hivatalosan Grúziához tartozó Dél-Oszétiába, amelynek visszafoglalására Tbiliszi péntek reggel indított hadműveletet. Grúzia azt közölte, hogy csapatai elfoglalták a szakadár tartomány fővárosát.

Az 1. Csatorna közölte: orosz harckocsik, hadianyaggal megrakott katonai tehergépkocsik és "önkéntesek" indultak útnak az északoszét fővárosból, Vlagyikavkazból Dél-Oszétiába.

Egy orosz katonai forrás valamivel később tudatta: az orosz katonai konvoj elérte a déloszét fővárost, Chinvalit, amelyet hajnal óta támadnak a grúz alakulatok.

Eközben a grúz újraegyesítési miniszter arról számolt be, hogy országának csapatai ellenőrzésük alá vonták Dél-Oszétia fővárosát, Chinvalit.

Déloszét vezetők ezt cáfolták, mondván: csapataik tartják a városban lévő állásaikat.

Az orosz szárazföldi erők főparancsnoksága arról adott hírt, hogy a Dél-Oszétiában állomásozó orosz békefenntartók közül tíz katona meghalt, mintegy harminc pedig megsebesült.

Amerikát hívja a grúz elnök

Mihail Szaakasvili grúz államfő közölte: 150 orosz harckocsi és további páncélosok hatoltak be Dél-Oszétia területére, valamint két orosz katonai repülőgép jelent meg a szakadár grúz terület légterében.

Az államfő a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: Oroszország háborút visel Grúzia ellen, és az Egyesült Államoknak érdeke, hogy segítséget nyújtson hazájának.

A grúz nemzetbiztonsági tanács titkára a francia hírügynökségnek kijelentette: ha bebizonyosodik, hogy orosz csapatok és haditechnika lépett Dél-Oszétia területére, az azt jelenti, hogy Oroszország és Grúzia között hadiállapot van.

A grúz belügyminisztérium arról adott hírt, hogy az ország erői Grúzia felett lelőttek öt orosz harci gépet.

Nincs visszaút?

Közben Dmitrij Medvegyev orosz elnök azt mondta: Oroszország nem hagyja büntetlenül állampolgárai halálát Dél-Oszétiában. Hozzátette: Moszkva megvédi az orosz állampolgárokat, bárhol is tartózkodjanak.

A hivatalosan Grúziához tartozó szakadár Dél-Oszétia mintegy 70 ezer lakosának többsége orosz állampolgár. Marat Kupahmetov, a kaukázusi orosz békefenntartó erők parancsnoka az Interfax hírügynökséggel azt közölte, hogy a grúz légierő szinte porig bombázta Chinvalit, a déloszét fővárost.

A grúz hadsereg hajnalban indította meg hadműveleteit Dél-Oszétia visszafoglalására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×