eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Zárul a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető sorozat

A hét végén, azaz 2008. augusztus 8-án ér véget a 2007. július 7-én a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető monstre sorozat, amelyet egy évvel ezelőt a világ kilenc helyszínén zajlott Live Earth elnevezésű koncertek nyitottak meg. Az egész esemény egyik szimbolikus figurája Al Gore volt amerikai alelnök.

A múlt évi rendezvény Sydney-ben kezdődött, majd Tokióban folytatódott. Koncertnek adott otthont Sanghaj, Hamburg, London, Johannesburg, Washington, New Jersey és Rio de Janeiro is.

A Live Earth egyik főszervezője, Al Gore volt amerikai alelnök a Sydney-ben közzétett videoüzenetben a konkrét kormányzati lépéseket szorgalmazó nyilatkozat támogatására kérte a koncertek résztvevőit, a lakosságot és a vállalati szférát.

A koncerteken 150-en léptek fel, többek között a Red Hot Chili Peppers, a Beastie Boys, Madonna, a Genesis, a Police és a Black Eyed Peas, az Antarktiszon pedig sarkkutatók álltak össze alkalmi zenekarrá. A televíziós és rádiós közvetítéseknek köszönhetően összesen kétmilliárd ember kísérhette figyelemmel a történéseket.

A Live Earth kritikusai képmutatással vádolták a fellépőket, mert miközben a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését propagálták, körberepülték a Földet, jelentősen szennyezve a környezetet.

Egyébként szintén tavaly, nyár elején a Társadalmi Felelősségvállalás Napján nyolc nagyvállalat tett a széndioxid-kibocsátás csökkentésével összefüggő felajánlást. Vállalták többek között, hogy a repülőutak kiváltására videokonferenciát rendeznek, újrahasznosított papírt használnak, és korszerűsítik a világítást.

Azóta több kiadvány is felhívta a figyelmet arra, hogy apróságnak tűnő dolgokkal, rossz beidegződések felülvizsgálatával magunk is sokat tehetünk a Föld megóvásáért. Nemrégiben az Európai Bizottság az úgynevezett stand by üzemmóddal foglalkozott, tehát a használaton kívüli elektromos eszközök áramtalanításával, de ide sorolható az autógumik nyomásának beállítása, mely 3-5 százalékkal csökkenti a benzinfogyasztást, vagy a fűtés során egy-egy fokkal kisebb beállítással is lehet spórolni, és így óvni a környezetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Zombihitelek fenyegetik az ingatlanpiacot, már beindultak az eljárások az USA-ban

Zombihitelek fenyegetik az ingatlanpiacot, már beindultak az eljárások az USA-ban

Az NPR új vizsgálata szerint nőtt a második, jellemzően elfelejtett jelzáloghitelek miatt indult végrehajtások száma az Egyesült Államokban. A zombi jelzáloghiteleknek nevezett csomagok olyan hitelek, amelyekről a lakástulajdonosok azt hiszik, hogy már régen nem kell azokat fizetniük, mert a bankok már követelték rajtuk azokat. De ezek újra életre kelnek, amikor a behajtók fillérekért megvásárolják őket, majd megpróbálják behajtani a tartozást, gyakran visszamenőlegesen kivetett kamatokkal és díjakkal. Több százezer amerikai ingatlantulajdonos lehet érintett, ami súlyos válsághoz vezethet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 13:58
×
×
×
×