eur:
388.49
usd:
360.93
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Amíg a kormányfő nyaral, ellenségei szövetkeznek

A jelenleg vakáción lévő Gordon Brown Munkáspárton belüli ellenségei arról tárgyalnak egymással, hogy nyilatkozatokkal tovább gyengítik az általuk vezetésre alkalmatlannak tartott miniszterelnök pozícióját. Egyben felsorakoznak a radikális megújulást hirdető riválisa, David Milliband külügyminiszter mögé.

A Gordon Brown pártvezetői és kormányfői munkáját élesen bírálók csoportjában egyaránt találhatók korábbi, Tony Blair alatt hivatalban volt, tekintélyes miniszterek és jelenleg is pozíciókat betöltő kormánybeosztottak. Egyetértenek a volt kormányfő vasárnap nyilvánosságra került, tavaly szeptemberi feljegyzésével, miszerint Brown gyenge munkát végez, "taktikája, startégiája szánalmasan zagyva", tehát gyengíti a baloldal választói támogatottságát.

Ami azt illeti, ezt a bíráló szöveget, legsértőbb kitételeinek a kihagyásával, már akkor megküldték Gordon Brownnak is, de úgy érzik, hogy Tony Blair gondolatait a miniszterelnök nem vette elég komolyan.

Az, hogy ez a majdnem egy éve született feljegyzés épp most került a sajtóhoz, bizonyára nem véletlen, ugyanis Brown ellen összehangolt kampány indult. A Miniszterelnöki Hivatal nem kommentálta az ügyet, Blair pedig azt nyilatkozta, hogy támogatja régi fegyvertársát, Brownt. Ám más régi fegyvertársak - például a volt miniszter, Stephen Byers - úgy érzik, hogy Brownnal nem lehet megnyerni a következő parlamenti választást.

Nyaralása közben a kormányfő azt reméli, hogy ősszel megerősítheti megrendült pozícióját. Ígéri, hogy a kormány valamiféle segítséget nyújt majd az ugrásszerűen megnövekedett gáz- és villanyáram árak által komoly plusz kiadásokra kényszerülő kiskeresetűeknek, és államtitkári szinten személyi változásokat tervez. Kérdés, le tudja-e csillapítani a feltámadt hullámokat a szeptember 20-án kezdődő éves pártkonferencia előtt.

1926 óta a törvény szerint egy kormányon lévő politikai párt kedvére cserélgetheti a miniszterelnököt, nem kell emiatt előrehozott választást kiírni. Az régen tudott volt, hogy Tony Blair már kormányfői regnálása legelején megígérte Brownnak, hogy idővel átadja neki a marsallbotot - de Brown nem ígérte senkinek, hogy lemond a javára. A választók milliói úgy érezhetik, hogy helytelen beleszólásuk nélkül végrehajtani egy esetleges cserét, vagyis a kormányfőváltás sem hoz biztos gyógyírt a brit szocialisták bajaira.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×