eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nincs megállapodás, külön indulnak a romániai magyar pártok

Megegyezés nélkül zárult le a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt arról folyó egyeztetés-sorozata, hogy közösen állítsanak jelölteket az őszi parlamenti választásokon.

Nem állítanak közösen jelölteket a romániai magyar pártok az őszi parlamenti választásokon. Megegyezés nélkül zárult ugyanis az egyeztetés-sorozat, amelyet Tőkés László közvetítésével a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt folytatott.

Markó Béla RMDSZ-elnök a másik félre hárította a felelősséget a megegyezés elmaradása miatt. Amint kolozsvári sajtótájékoztatóján bejelentette, az MPP elutasította az RMDSZ egy nappal korábban tett ajánlatát.

Ebben a szövetség egy Kovászna és egy Hargita megyei befutónak számító képviselői helyet ajánlott fel az MPP-nek. Szász Jenő viszont arra hivatkozott, hogy az RMDSZ megállapodás-javaslata szerint is a júniusi helyhatósági választásokon elért eredmények arányában kell osztozniuk a parlamenti helyeken.

Ha pedig ezt az arányt vetítik rá az RMDSZ jelenlegi parlamenti képviseletére, az MPP-nek hat hely járna. Az RMDSZ azonban csak a biztos befutóhelyekből számolta ki az MPP-nek járó mandátumszámot.

A helyzetet bonyolítja, hogy a parlamenti választásokat Romániában első ízben szervezik meg egyéni választókerületes rendszerben. Így nem lehet pontosan tudni, hány mandátumon is kellene osztozkodniuk a magyar pártoknak.

A tárgyalások során az MPP engedett többet kezdeti álláspontjából. Elfogadta ugyanis, hogy az RMDSZ választási jele alatt, a szövetséggel egy belső koalícióban állítsanak jelölteket. Az elvi egyetértést azonban nem sikerült együttműködési egyezménnyé alakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×