eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Lefújták a Lufthansa-sztrájkot, de további járatokat törölnek

Megállapodtak a Lufthansa és a munkavállalók megbízottai, így véget ért a hétfőn kezdődött légiforgalmi sztrájk. Az egyezség szerint két lépcsőben 7,4 százalékkal emelik az alkalmazottak fizetését. Zökkenőmentes forgalomra ugyanakkor csak hétfőtől lehet számítani.

A Lufthansa mintegy 50 ezer alkalmazottjának érdekképviseleti szerve 9,8 százalékos béremelés kikényszerítésére hirdetett sztrájkot, amely hétfőn kezdödött és egyre komolyabb fennakadásokat okozott a légiforgalomban.

A világ egyik legnagyobb légitársasága eredetileg csak 6,7 százalékot kínált, amit a szakszervezet a Lufthansa nyereséges működésére hivatkozva kevesellt.

A színfalak mögött már csütörtökön megkezdődtek a puhatolózó tárgyalások, amelyek a pénteki kompromisszumhoz vezettek. Ennek értelmében a Lufthansa július elsejétől visszamenőleg 5,1 százalékkal, majd jövő januártól további 2,3 százalékkal magasabb bért fizet alkalmazottainak. A fizetésemelést kiegészíti még egy egyszeri összeggel is.

A légitársaság szóvivője közölte azt is, hogy a megállapodás ellenére pénteken még legalább 130 járat törlésével kell számolni, és a zökkenőmentes forgalom helyreállítása csak hétfőre várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×