eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Ki lehet játszani a kínai netkorlátozást, de törvényellenes

Bár most még több internetes oldalt nem lehet elérni a pekingi olimpiai faluból, a legfrissebb hírek szerint a kínai hatóság ki fogja kapcsolni azt a tűzfalat, ami gátolja a korlátlan nethasználatot. Ha mégsem így lenne, egy kis fölkészüléssel ki lehet játszani az intézkedést - igaz, ez törvényellenes.

Kínai nagy tűzfalnak, a helyiek pedig aranypajzsnak nevezik azt a számítástechnikai védelmi rendszert, ami nem enged megnyitni bizonyos honlapokat Kínában - mondta el az InfoRádiónak Nemes Dániel. A számítástechnikai szakértő szerint a nagy kérdés az, hogy az előzetes megállapodások ellenére ezt bekapcsolják-e az olimpiai faluban vagy sem. A legfrissebb hírek szerint kifogják kapcsolni.

Mint kifejtette, ahogyan ezek a rendszerek szűrik az internethasználatot, az eléggé kérdéses. Hogy pontosan mit használnak a hatóságok, arról azonban csak keveseknek van információjuk. Mindenesetre Nemes Dániel számára az tűnik valószínűnek, hogy letiltják a károsnak ítélt weboldalak IP-címét, azaz internetes azonosítóját, de a domainnévvel is meg tudják tenni ugyanezt.

Ha valaki erre előre fölkészül, viszonylag könnyen ki tudja játszani, de ezzel megsérti a kínai törvényeket - figyelmeztetett a számítástechnikai szakértő. Rámutatott: Kínának számtalan törvénye van az internethasználat korlátozására, ráadásul ezek kicsit kaotikusak, nem feltétlenül hivatkoznak egymásra. Ezért betartásuk nem egyszerű.

Mindezen fölül, mint mondta, harmincezernél is több internetrendőr dolgozik országszerte. Többségük cenzúrával foglalkozik, a többiek pedig keresik a szabályok kijátszóit. És mivel félnek attól, hogy jogilag támadhatóak lesznek, a szolgáltatók is részt vesznek a cenzúrában. Így a cenzorok valódi száma akár a harmincezer többszöröse is lehet az ő alkalmazottaik hozzászámolásával - vélekedik Nemes Dániel.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×