eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Mladic letartóztatása nem lesz olyan sima és egyszerű, mint Karadzicé

Radovan Karadzic elfogása után egyre nagyobb nyomás nehezedik Szerbiára annak érdekében, hogy kézre kerítsék a boszniai szerb vezető egykori katonai parancsnokát, Ratko Mladicot is.

Az Egyesült Államok örül Radovan Karadzic letartóztatásának, és azt reméli, hogy hamarosan hasonló sorsra jut a boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka, Ratko Mladic tábornok is - közölte az ország ENSZ-nagykövete, Zayman Khalilzad.

További letartóztatásokat vár el Szerbiától Franciaország, az Európai Unió soros elnöke is.

Karadzicot, akit tömeggyilkossággal és emberiesség elleni bűnökkel vádolnak, Belgrádban tartóztatták le, ahol - mint kiderült - háborítatlanul élt és dolgozott, miközben Belgrád egyfolytában arról próbálta meggyőzni a délszláv ügyekben illetékes hágai nemzetközi bíróságot, hogy nem találja Szarajevő és Srebrenica mészárosát.

A bíróság ugyan már döntött Karadzic kiadásáról, ez ellen azonban az egykori boszniai szerb elnök ügyvédje minden lehetséges jogi eszközzel hadakozni fog.

Mladic és Hadzic jön


Karadzic és a még mindig szökésben lévő háborús bűnösök kézre kerítése és kiadása volt az egyik legfőbb feltétel, amelyet az EU támasztott Szerbiának a csatlakozási folyamat megkezdéséhez. Kardzic elfogása Vuk Jeremic szerb külügyminiszter szerint világosan bizonyítja, hogy Belgrád elkötelezett az integráció mellett.

Belgrádi pletykák szerint a két, még szökésben lévő, legkeresettebb háborús bűnöst - Ratko Mladic tábornokot és Gorad Hadzic egykori szerb politikust, akit a horvátországi etnikai tisztogatások miatt akarnak felelősségre vonni - is hamarosan letartóztatják.

Mladicnak azonban még mindig erős kapcsolatai vannak a szerb hadseregben, így az ő őrizetbe vétele aligha lesz olyan sima és egyszerű, mint Karadzicé, akit egy buszon tartóztattak le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×