eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

A Siemens két évre elbocsátási moratóriumot vállalt Németországban

Az egyre súlyosabb tekintélyveszteséggel küzdö Siemens konszern bejelentette, hogy a munkaadók és az alkalmazottak közötti megállapodás értelmében az elkövetkező két év során egyetlen németországi telephely gyártási folyamatait sem fogják Kelet-Európába áthelyezni. Így felmondásokkal sem kell számolni.

A szakszervezetek és a Siemens vezetői között Frankfurtban született megegyezés 2010-ig védelmet biztosít a konszern németországi alkal- mazottai számára, de nem jelenti azt, hogy az egyre nagyobb takarékosságra kényszerülő vállalat letett a munkahelyek leépítéséről.

A konszern vezetői megismételték, hogy az elkövetkező két esztendő alatt a kiadásokat több, mint 1 milliárd euróval akarják lefaragni, ezért világszerte 16750 állást fognak megszűntetni.

Ennek egyharmada Németországra esik, azonban a megállapodás értelmében senkit sem fognak az utcára tenni, hanem korai nyugdíjjal és az önkéntes kiválást elősegítő nagyvonalú feltételekkel próbálják a cég áramvonalasítását megvalósítani.

A bejelentést megelőzöen vált ismertté az a hír, hogy a vállalat vezetősége fontolóra vette kártérítési eljárás megindítását a Siemens 10 korábbi vezetője ellen. A müncheni Süddeutsche Zeitung értesülése szerint a Siemens két előző elnöke, Heinrich von Pierrer és hivatali utódja, Klaus Kleinfeld is számíthat kártérítési követelésre.

A Siemens müncheni központjában csak annyit erősítettek meg a Süddeutsche Zeitung jelentésével kapcsolatban, hogy szóba került jóvátételi igények előterjesztése a cég egykori vezetőivel szemben, mert őket hibáztatják a csúszópénzekkel kapcsolatos botrányból eredő óriási anyagi veszteségekért.

A világ egyik legnagyobb elektrotechnikai cégét a botrányos törvénytelenségek miatt közel másfélmilliárd euró veszteség érte. Még nem tudni, hogy a konszern mekkora összegre akarja perelni a volt vezetőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×