eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A németek harmada nem hisz a demokráciában

A német állampolgárok egyharmada nem hiszi, hogy a demokrácia alkalmas problémák megoldására - mutatta ki a müncheni Polis/Sinus közvélemény-kutató vállalat legutóbbi vizsgálata.

A Friedrich Ebert Alapítvány (FES) megbízásából végzett felmérés eredménye szerint a németek majdnem 50 százaléka el tudja képzelni, hogy nem vesz részt a jövőre esedékes szövetségi parlamenti választáson. 57 százalék a reformok leállítása mellett van, vagy a - például a munkanélküli segélyezés rendszerében végbevitt - változtatások visszafordítását támogatja.

Az ország keleti részén, az egykori NDK területén élők 53 százaléka szerint a demokrácia egy problémát sem old meg. Az egész országot tekintve nagyjából egyharmad képviseli ezt a véleményt, tízből négy ember pedig abban is kételkedik, hogy a demokrácia egyáltalán működik-e még.

A Die Welt című napilap online változatában megjelent beszámoló szerint meglepő, hogy a rendszerbe vetett hit megroppanása nemcsak a gazdaságilag hátrányos helyzetű rétegekre jellemzőek, hanem az egész társadalomra. "Ez arra utal, hogy sokan félnek a lecsúszástól, és ezért a demokratikus rendszert tartják felelősnek" - mondta Frank Karl, a szociáldemokrata párthoz közel álló FES munkatársa.

A 2500 fő megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás alapján csupán egyharmad várja bizakodva a jövőt, a túlnyomó többség szerint pedig megszorításokra vagy a társadalmi, gazdasági lecsúszás veszélyére lehet számítani a következő három évben.

A bizalomvesztés elsősorban a nagy pártokat sújtja. "Az emberek nem hisznek már a felemelkedésben, és a rendszer iránti lojalitást, bizalmat fenntartó nagy néppártok három emberből egyet már nem is érnek el" - mondta az alapítvány társadalompolitikai osztályának munkatársa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×