eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A segítő kezek miatt halhat ki a fenséges nagymacska

Nagy nehezen túlélték a három évtizede tartó háborúskodást, de a közeljövőben kihalhatnak az Afganisztánban élő hópárducok. A nagymacskákra főleg bundájuk miatt vadásznak, a felvevőpiacot pedig az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonák és segélymunkások jelentik.

Noha az állatfajra 2002-ben teljes vadászati tilalmat vezettek be a közép-ázsiai országban, a hópárducok bundája rendszeresen a kabuli bazárokban végzi, ahol az árusok igyekeznek az arra járó külföldiekre rátukmálni a prémet.

Több más afganisztáni fajjal együtt a hópárduc is a veszélyeztetett állatok közé tartozik. Noha állományukat nem mérték fel az 1979 óta háborúban élő országban, szakemberek száz-kétszázra teszik az egyedszámot.

A kabuli amerikai nagykövetség környezetvédelmi tanácsosa megjegyezte: korábban Afganisztánban több nagymacskafaj élt, mint egész Afrikában, míg ma már a macskafélék közül egyedül a házimacskát nem fenyegeti a kihalás veszélye.

A menekülthullámok, az erdők kivágása, a modern lőfegyverek hatalmas száma, a nyomor és a törvényeket betartató központi hatalom hiánya mind-mind hozzájárul a vadállatok számának csökkenéséhez.

Afganisztánban a hópárducok főképpen az ország északkeleti szegletében élnek, amelyet természetvédelmi szakemberek rendkívül fontosnak tartanak a faj jövője szempontjából, ugyanis a Tadzsikisztánban, Pakisztánban, Kínában és Afganisztánban élő egyedek ezen keresztül vándorolnak. Ha ez a kapocs megszűnne, a populáció önmagukban sokkal sérülékenyebb csoportokra válna szét.

A környezetvédők nagyrészt sikeresen tüntették el a szőrmekereskedőket a katonai bázisok területéről és környékéről, de a bazárokkal sokkal nehezebb dolguk van. Az az egyetlen esélyük, ha az országban élő külföldieket meggyőzik, hogy ne vásároljanak veszélyeztetett állatok testrészeiből készült termékeket. Így az orvvadászok is elveszítenék a megrendeléseket, hiszen az afgánok nem engedhetik mag maguknak a bundavásárlást.

A hópárducok teljes állományát 3.500 és 7 ezer közé teszik a szakemberek. A faj Magyarországon két állatkertben, a Nyíregyházi Állatparkban és a Szegedi Vadasparkban tekinthető meg. A Szegedi Vadasparkban 2005-ben született két kölyök, majd idén egy újabb.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×