eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Sztrájkolnak a vasutasok és a köztisztviselők Franciaországban

Franciaországban kedden sztrájkolnak a vasutasok és a köztisztviselők. Hétfőn dél-nyugat Franciaországban a kamionosok demonstráltak, akiknek spanyol kollégáik is besegítettek: lezárták a két legfontosabb határátkelohelyet Spanyolország felé.

Sztrájkolnak a vasutasok és a köztisztviselők Franciaországban

Franciaországban a különböző szakszervezetek által keddre meghirdetett sztrájkok miatt akadozik a vasúti közlekedés, lelassult az ügyintézés az állami hivatalokban, számos iskolában pedig a tanárok ma nem tanítanak.

A köztisztviselők az ellen demonstrálnak, hogy a kormány az idei költségvetésben 23 ezer munkahelyet készül megszűntetni a köszférában, és Nicolas Sarkozy államfő választási ígéretéhez híven 2009-től csak minden második nyugdíjbavonuló közszolga helyét fogják betölteni.

Az állami oktatásban dolgozó tanárok valójában folytatják a több hónapja elkezdett, olykor a diákok tüntetéseivel is megtámogatott tiltakozássorozatukat, amiért a kormány a szeptemberi tanévkezdéstől 11 200 tanári állás megszűntetését tervezi.

Ráadásul attól tartanak, hogy 2009-ben újabb 20 ezer munkahelyet fognak felszámolni az oktatási szférában.

A vámosok is a munkahelyek várható megszűnése miatt sztrájkolnak: a vámkezelés küszöbön álló reformját követően a szakszervezetek számításai szerint akár 2000 állás is megszűnhet ezen a területen.

A vasutasok az árufuvarozás átszeverzése ellen tiltakozva hirdettek sztrájkot, számításaik szerint ugyanis a változásokat követően 2010-re mintegy hatezer munkahely fog megszűnni. Azzal sem értenek egyet, hogy a cég vezetése rugalmasabbá akarja tenni a munkabeosztásukat, hogy a növekvő konkurrenciával felvehessék a versenyt.

A Fillon-kormány azzal igyekszik részben megnyugtatni a kedélyeket, hogy hétfőn bejelenettte: 100 millió eurót oszt szét kiegészítés címen azon állami tisztviselők között, akiknek a fizetése a legkevésbé követte az elmúlt években az inflációt. A háttérben a vasutasokkal is zajlanak a tárgyalások, valószínűleg ennek tudható be, hogy négy szakszervezet nem vesz részt a keddi megmozduláson.

Mindeközben a magas üzemanyagárak miatti tiltakozás is folytatódik, a fuvarozók most az ország délnyugati részében akcióznak: hétfő óta több száz kamionnal lezárták a spanyol-francia határátkelőt a Le Perthus-hágónál, így ott keddre több mint négy kilométeres kocsisor torlódott föl.

A legnagyobb szakszervezetek egyébként a keddi napot a június 17-ére tervezett országos tiltakozónap főpróbájának tartják. Egy hét múlva ugyanis a köz és a magánszféra dolgozóit azért hívják az utcára, hogy a nyugdíjkorhatár tervezett

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×