eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A szmog és az eső miatt is aggódnak az olimpia szervezői

Drasztikusan megemelkedett a légszennyezettség szintje kedden Pekingben, mindössze 2 hónappal az ötkarikás játékok kezdete előtt. A hatóságok arra figyelmeztették a légzési problémákkal küzdő lakosokat, hogy maradjanak otthon. A szmog mellett az eső miatt is fáj a szervezők feje.

Kedden Peking levegőminőségét súlyosan szennyezettnek minősítették, ami elsősorban a Mongóliából érkező homokvihar következménye - jelentette a pekingi környezetvédelmi iroda.

Az illetékesen azt tanácsolják porallergiás, asztmás lakosoknak, hogy kerüljék a szabadtéri tevékenységet. Az ehhez hasonló homokviharok általában március és április környékén nehezítik meg a pekingiek életét.

A kínai főváros légszennyezettsége már régóta téma a sportolók körében: a kétszeres olimpiai bajnok Haile Gebrselassie azért nem indul maratoni távon, mert attól tart, hogy a szmog súlyosan károsítja az egészségét. A világklasszis hosszútávfutó egyébként asztmában is szenved.

Elmoshatja az eső a Madárfészket

Peking továbbra is megtesz mindent, hogy eloszlassa a szmog miatti aggodalmakat: a város vezetősége nemcsak a Pekingben található nagy gyárak működését fogja korlátozni az olimpia idejére, de a környező tartományok szennyező gyárainak tevékenységét is korlátozni fogja, hogy biztosítsa a főváros felett a kék eget.

Az állami média arról is beszámolt, hogy Kína egy második időjárási műholdat lőtt fel, ezzel is elősegítve az előrejelzések pontosságát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint, ha szükség lesz rá, akkor a nagy szmog miatt későbbre halaszthatnak sporteseményeket.

A szervezők feje azonban nemcsak a légszennyezettség, hanem az eső miatt is fájhat, hiszen előrejelzések szerint az augusztus 8-ai nyitóünnepséget elmoshatja az égi áldás - pláne azért, mert a nemrég átadott és Madárfészeknek keresztelt olimpia stadionnak nincsen teteje.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×