eur:
399.05
usd:
364.86
bux:
0
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Vízháború a spanyol tartományok között

Barcelonában 66 hajórakomány ivóvizet rendelt meg a város vezetése a nyárra, mert a hétvégi várva várt eső sem hozott enyhülést a hetek óta tartó súlyos aszályban. Közben Spanyolország tartományai között már "vízháború" dúl.

Tíz vízzel teli tartályhajó és két napos eső - ez az elmúlt néhány nap mérlege a barcelonaiak számára az után, hogy a várost 60 éve, a feljegyzések kezdete óta tapasztalt legsúlyosabb aszály sújtja.

Az eső csak ideiglenesen segített a kapacitásuk 20 százalékára is alig-alig feltöltődött tározókon, de éppen akkor jött, amikor már az fenyegetett, hogy tisztítani sem tudják a tározók alján maradt üledékes vizet.

Az ivóvíz gyorssegély a katalán lapok szerint 21 millió euróba kerül a városnak havonta, ám mindössze 6 százalékát adja a város napi fogyasztásának. Így is októberig lesz szükség vízimportra - nyilatkozták a város vezetői, akik csak a nyár folyamán 66 hajórakomány vizet rendeltek még.

A legfrissebb hírek szerint vonattal is érkezik még vízszállítmány a katalán metropoliszba, és 2400 euróra (591 ezer forintra) emelkedett az öntözésért, kocsi mosásért vagy medencefeltöltésért kiszabható bírság. A spanyol sajtó pedig vízháborúról beszél, amely az ország szintén vízszűkében levő tartományai között dúl, hiszen az Ebro folyó vizétől több spanyol körzet ellátása függ.

A helyi beszámolók szerint a szárazság egyetlen pozitívuma, hogy felfedeztek egy középkori templomot az egyik Barcelonához közeli tározó alján. A Sant Roma templom az 1960-as években tűnt el, amikor a közeli Ter folyó gátjait építették, és a területet elárasztották.

Most azt lehet látni, hogy a kiszáradt tározóban sétáló látogatók a tornyosodó épület romjai között barangolnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×