eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tartós lesz az élelmiszerválság

A globális élelmiszerárak továbbra is magasak lesznek, és a világnak "zöld forradalomra" van szüksége, hogy etesse a rohamosan növekvő népességet - vélekedik az ENSZ humanitárius hivatalának egyik magas rangú munkatársa.

Sir John Holmes, Nagy-Britannia egykori párizsi nagykövete, aki jelenleg az ENSZ humanitárius ügyeinek titkára, úgy véli: a globális gazdaságban bekövetkezett strukturális változások okolhatóak az élelmiszerárak hirtelen emelkedéséért.

Lehetséges, hogy az elkövetkező 2 vagy 3 évben kissé esni fognak az árak arról a csúcsról, amelyet az elmúlt hónapok során elértek, de nem lesznek olyan alacsonyak, mint annak előtte - nyilatkozta a brit The Daily Telegraph napilapnak.

Sir John Holmes úgy véli, hogy a Kínában és Indiában létrejött több százmilliós fogyasztói réteg élelmiszer iránti igénye drasztikusan megnőtt, ráadásul a szárnyaló olajárak is megdrágítják az élelmiszerszállítást.

A szakértő szerint a bajt az is tetézi, hogy a rossz időjárási körülmények miatt csökkent az élelmiszer-utánpótlás, és a földeken jelentős részén már nem ehető, hanem bioüzemenyag előállítására alkalmas növényeket termelnek.

Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó részlegének magas rangú alkalmazottja úgy számol, hogy 2050-re a világ lakossága eléri a 9 milliárd főt, ami 3 milliárddal haladja meg a jelenlegi népességszámot, ezért a világnak, de legfőképpen Afrikának "zöld forradalomra" van szüksége.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×