eur:
399.05
usd:
364.86
bux:
0
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Franciaország egy másik Sarkozy lábai előtt hever

Bár a franciák már rég kiszerettek energikus, reformgondolkodású elnökükből, Nicolas Sarkozyből, beleestek huszonéves fiába, aki egy gazdag párizsi elővárosban ötletes kezdeményezéssel állt elő. Az ambiciózus Sarkozy-utód még akár népszerűtlen apja segítségére is lehet.

Aranyszőke fürtjeivel és káprázatos mosolyával Jean Sarkozy úgy néz ki, akár egy filmsztár, ráadásul legutóbb kiderült, hogy apja politikai ambícióit is örökölte.

Miközben múlt héten újra több ezer diák és tanár vonult a francia utcákra, hogy tiltakozzanak Nicolas Sarkozy államfő ellen, aki le akarja csökkenteni az oktatásban dolgozók számát, 21 éves fia egy párizsi elővárosban saját politikai kezdeményezésbe fogott.

A korábban a színészkedéssel is kacérkodó Sarkozy-utód azt akarja bebizonyítani, hogy nem mindenki van apja gazdasági intézkedései ellen, ezért Párizs egyik gazdag elővárosában, Neuillyben elindította a "fiatal csütörtökök" nevű sorozatot, amelynek keretében kávézókban fiatal konzervatívok kérdezhetnek prominens kormánytagokat és híres meghívottakat.

Az a célom, hogy megmutassam a fiataloknak: részt vehetnek a politikában - mondta a Sorbonne-on tanuló Sarkozy-fiú, aki szerint a fiataloknak könnyű szélsőséges feliratú transzparenseket lengetni, de vannak ettől eltérő véleményeket képviselők is.

Sármjával és képernyőbarát kisugárzásával minden bizonnyal sikerre viszi még kezdő politikai ambícióit Neuillyben, ahol már most, 21 évesen városi tanácstag. Felívelő pályájához hozzátartozik, hogy édesapja is ezt a helyet használta ugródeszkának, hiszen 20 évig volt ott polgármester.

Elemzők szerint a népszerűtlen francia államfőnek jól jöhet fia aktivitása, akit apja magasabb, de ugyanolyan machievellisztikus stílusú változatának tartanak.

Jean Sarkozyt gyakran látják együtt futni apjával, de tagadja, hogy tippeket kapna tőle, hogyan válhat belőle sikeres politikus - bár lehetséges, ha Jean csillaga ilyen gyorsan ível fel, hamarosan az apja fog tőle tanácsokat kérni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×