eur:
388.37
usd:
360.67
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kóka: "Gyurcsány kihátrált minden liberális reformelképzelés mögül"

"Liberálisellenesség kontra versenyképesség Közép-Európában" címmel tartott előadást szerda este Londonban az SZDSZ elnöke, Kóka János volt gazdasági miniszter. Bevezetésképpen azt mondta, hogy nem politikáról óhajt beszélni, hanem Kelet-Közép-Európa gazdasági állapotairól. De azért szót ejtett aktuális pártpolitikai kérdésekről is.

Kóka János vetített táblázatokkal illusztrálva mutatta be, hogyan lett a magyar gazdaság éllovasból sereghajtó a térségben és az Európai Unióhoz újabban csatlakozott országok között. Azt nem részletezte, mennyiben felelős ezért a nagyfokú visszaesésért a koalícióból csak alig néhány hete kivált SZDSZ, de arra rámutatott, hogy a párt nem csak azért bontotta fel a koalíciót, mert Gyurcsány miniszterelnök - mint a pártelnök hangsúlyozta - előzetes konzultáció nélkül menesztette SZDSZ-es egészségügyi miniszterét, hanem elsősorban azért, mert az együttműködés mikéntjéről az SZDSZ annak idején 83 pontból álló megállapodást kötött Gyurcsány Ferenccel, aki e pontokat sorra megszegte.

Főként az SZDSZ gazdasági elképzeléseiről van szó, melyekhez Kóka János szerint a párt változatlanul ragaszkodik. Ezek felsorolása képezte tulajdonképpen a szerdai előadás másik felét.

Tehát az SZDSZ vagy Kóka János a magánosítás híve, privatizálná az egészségügy mellett a postát és az elektromos műveket is, s feltétlenül megvalósítaná az egykulcsos adórendszert. Mivel az SZDSZ kicsi - mondta a pártelnök -, nem tudta érvényesíteni ezeket az elgondolásait a koalícióban, ezért is esett vissza a magyar gazdasági fejlődés, bár maga a gazdaság nem gyenge.

2011-től Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke, módja lehetne az uniós politika befolyásolására. De ehhez tekintélyre lenne szükség és eredményességre.

Kóka János szerint szakítani kell a "gondoskodó állam" szellemével. Ezt a populista pártok képviselik, ezért erősek, a liberálisok ellenzik, ezért gyengék. A szociális juttatásoknak az SZDSZ szerint még a rendszere sem megfelelő, a juttatásokat rászorultsági teszthez kellene kötni.

Kóka aligha képzel el együttműködést Gyurcsánnyal

Kóka János szerint liberális befolyásolásra van szükség, kérdés, hogy ez miként valósítható meg koalíció nélkül. Gyurcsány Ferenc Kóka szerint minden liberális reformelképzelés elől visszahátrált. Szavaiból arra következtethetünk, hogy a jelenlegi miniszterelnökkel többé nem tud elképzelni együttműködést.

Az előadás után egy kérdező felvetette, hogy a Fidesznek is voltak elképzelései az egykulcsos adó esetleges teszteléséről, tudna-e együttműködni e téren a két párt. Kóka János azt válaszolta, hogy az SZDSZ nem zárkózik el az egykulcsos adóval kapcsolatos bármiféle tervezet mérlegelésétől.

Kérdést tett fel a budapesti repülőteret egy ideig működtető angol vállalat jelenlévő vezetője, mégpedig arról, hogy miért nem esik szó a magyar szakszervezetek megerősödött szerepéről.

Kóka János szerint az egykulcsos adórendszer bevezetésével elejét lehetne venni a munkások elégedetlenkedésének. Egy kérdező felvetette, megoldja-e a gazdasági problémákat a nagyfokú magánosítás, hiszen például a privatizált brit légiforgalmi vállalatnál egymást érik a bajok. Kitérő válaszából úgy tűnt, hogy az előadó e téren nem az operatív kérdésekre helyezi a hangsúlyt. Szerinte a privatizálásra is, mint a többi reformokra egyszerűen rákényszerül az ország, ha fel akarja lendíteni gazdasági fejlődést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×