eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Otthon sem ihatnak alkoholt a fiatalkorúak

Harcot indítottak Szlovákiában a fiatalkorúak alkoholfogyasztása ellen. Az új jogszabály teljes alkoholtilalmat ír elő a 15 évnél fiatalabbak számára.

A jogszabályt a kormánypárti képviselők egy csoportja azzal az indokkal terjesztette a törvényhozás elé, hogy jelenleg az országban egyetlen törvény sem szabályozza a fiatalkorúak alkoholfogyasztását, az egyedüli megkötés az, hogy a 18 évesnél fiatalabbaknak tilos szeszesitalt eladni.

A parlamenti vitában elhangzott, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a fiatalok alkoholfogyasztása. Az új törvény nem csupán a nyilvános helyeken tiltja majd ezt, de a magánlakásokban is. Kivételt csupán a szimbolikus koccintások képeznének.

Az ellenzék ugyan fontosnak tartja a fiatalok alkoholfogyasztása elleni lépéseket, ám szerinte az új jogszabály ellenőrizhetetlen és fölösleges konfliktusokhoz vezet majd. Abszurdnak tartják azt a kitételt, miszerint a pedagógusoknak, az orvosoknak és a községi rendőröknek kötelező lesz a fiatalkorú alkoholisták feljelentése a települési önkormányzatoknál.

A szülőkre esetenként akár ezer korona, tehát közel 8 ezer forint bírságot szabhatnak ki a jogszabály megsértéséért. A Városok és Falvak Társulása szerint a törvény újabb adminisztratív kötelességet róna az amúgy is túlterhelt önkormányzatokra, és jogi káoszt okozhat.

A jogszabály szigorítja a fiatalkorúak jelenlétét a szórakozóhelyeken, kimondja például, hogy a 15 évnél fiatalabbak este 9 óra után csak a szüleik jelenlétében tartózkodhatnak olyan helyen, ahol alkoholt is árulnak.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×