eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Előre tudtak a kínai földrengésről, de nem tettek semmit?

Ahogy a hétfői kínai földrengés áldozatainak száma egyre növekszik, helyi bloggereknek egyre inkább a meggyőződésükké válik, hogy a hatóságok nem vették figyelembe a pusztító földmozgás árulkodó előjeleit.

Bár Kínában erős cenzúra alatt tartják az internetet, az ország bloggerei nem rejtik véka alá kétségeiket a hétfői katasztrófa kapcsán. Többen úgy vélik, hogy a hatóságok nem vettek tudomást olyan jelekről, amelyekből következtetni lehetett volna a várható pusztításra.

Az egyik netező például azt írta internetes naplójában: többször is azzal fordult a helyi földrengés szakértőkhöz, hogy háziállatai furcsán viselkednek, de kinevették, és azzal vádolták, hogy történeteket talál ki.

Több blogger is különös természeti jelenségekről számolt be a nagy erejű földmozgás előtt. Április 26-án 80 ezer tonna víz tűnt el egy mesterséges tóból abban a megyében, ami szomszédos a földrengés által súlyosan érintett Csongcsinggal.

Varangyok, pillangók, elhallgattatott geológus

Május 10-én egy szecsuáni napilap arról tudósított, hogy több száz vándorló varangy lepte el a földrengés középpontjának számító tartomány második legnagyobb városának, Mienjangnak az utcáit.

A rengés epicentrumától mindössze 100 kilométerre fekvő Miancu városában pedig hetekkel a természeti katasztrófa előtt több mint egymillió pillangó tömeges vándorlását észlelték.

Több blogger is arról az esetről ír, miszerint a hatóságok egy, a rengést előre megjósoló geológust hallgattattak el, aki így nem merte nyilvánosságra hozni véleményét.

Szakértők szerint a pletykák és a spekulációk növekvő száma a kínai emberek információéhségének bizonyítékai.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×